Prvi put u modernoj istoriji ruska fregata ušla u Port Sudan

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2021, 09:20

Prvi put u modernoj istoriji ruska fregata ušla u Port Sudan

 Fregata „Admiral Grigorovič“ Crnomorske flote Rusije uplovila je u Port Sudan, prvi put u savremenoj istoriji Rusije, saopštila je pres služba Crnomorske flote.
„Posada fregate ‘Admiral Grigorovič’ Crnomorske flote posetila je Port Sudan, gde će, po dogovoru između Rusije i Sudana, biti izgrađen logistički centar za rusku mornaricu“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti Tokom posete planirano je popunjavanje zaliha fregate i odmaranje osoblja nakon učešća u multinacionalnim pomorskim vežbama „Aman 2021“ u Arapskom moru. foto: © Sputnik  Na poziv pakistanske strane, koja je bila domaćin, u vežbama su učestvovali predstavnici oružanih snaga 45 zemalja. Ranije je objavljeno da će ruska Vojno-pomorska flota imati dozvolu da 25 godina koristi punkt za logističku podršku u Sudanu. „Ovaj sporazum važi 25 godina i automatski se obnavlja za naredni desetogodišnji period, ako nijedna strana pismenim putem diplomatskim kanalima ne obavesti drugu stranu o nameri da ga raskine najmanje godinu dana pre isteka narednog perioda“, navodi se u dokumentu. „Istovremeno, najviše četiri broda ruske mornarice, uključujući ratne brodove na nuklearni pogon, mogu da budu u logističkom centru, pod uslovom da poštuju nuklearne i ekološke standarde bezbednosti“, navodi se u dokumentu.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.