Prvi podzemni visokonaponski kabl na području Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022, 18:06

Prvi podzemni visokonaponski kabl na području Novog Sada

Elektromreža Srbije realizovala je projekat izgradnje kablovskog voda od trafostanice "Novi Sad 5" na Bulevaru Vojvode Stepe do trafostanice "Novi Sad 7" na Telepu, u blizini Šodroša. Reč je o prvom podzemnom visokonaponskom kablu na području Novog Sada i Vojvodine, čijom izgradnjom je obezbeđena sigurnija i pouzdanija isporuka električne energije potrošačima u gradu.

Kablovski vod dugačak je četiri kilometra i opremljen je najsavremenijim telekomunikacionim vezama za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenos signala, zaštitu i monitoring.

Direktor Energotehnike Južna Bačka Dragoljub Zbiljić ističe da je veoma bitno za grad što su radovi završeni u najkraćem roku.

Grad se svakodnevno širi i broj potrošača električne energije je sve veći, a Elektromreža Srbije je izgradnjom kablovskog voda omogućila građanima Novog Sada da imaju sigurnu isporuku električne energije uprkos mnogim nepredviđenim događajima, što nije bio čest slučaj do sada, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik je dodao da je projekat izgradnje kablovskog voda koštao više od tri miliona evra i istakao da veruje u nove projekte, koje će grad realizovati u saradnji sa Elektromrežom Srbije i Energotehnikom Južnom Bačkom.

Inovativno rešenje, sofisticirani tehnički poduhvat, po prvi put je primenjen u Novom Sadu, i kao takav povećava pouzdanost u snabdevanju električnom energijom.

Na kablovskom vodu primenjena je telekomunikaciona oprema koja omogućuje najbolji prenos i monitoring, kažu u "Elektromreži Srbije".

"Ovom investicijom omogućen je stabilniji i sigurniji, i pouzdaniji rad elektroprenosnog sistema, i samim tim pouzdanije i sigurnije snabdevanje Novog Sada, što je činjenica u smislu jake bazne podrške razvoju Novog Sad", rekla je generalna direktorka AD "Elektromreže Srbije" Jelena Matejić.

Veoma zahtevnu investiciju, vrednu gotovo 3,2 miliona evra, realizovala je "Energotehnika - Južna Bačka".

"Za nas kao izvođače, jako je važno da na svakom većem projektu, pogotovo ovako važnom infrastrukturnom i za Grad Novi Sad i Pokrajinu Vojvodinu, završimo sve radove u roku, jer potpuno razumemo, s jedne strane razvoj Novog Sada, gde se zaista u ovom delu građevinski razvija. Spremaju se i ozbiljni sportski objekti da se grade, obdaništa, škole, ozbiljno se razvija, dakle jako je važno da naponski nivo bude na ozbiljnom nivou" objasnio je Dragoljub Zbiljić, predsednik kompanije "Energotehnika - Južna Bačka".

Spajanjem dve trafo stanice, Novi Sad je dobio sigurnije snabdevanje električnom energijom, kaže gradonačelnik.

"Mi imamo bolju sigurnost, ako dolazi do ispadanja jednog sistema, da drugi sistem, ja ću reći laički, uskače, odnosno ima kapaciteta da to nadomesti, i da nam se ne dešava da veći deo grada u tim trenucima ostaje bez struje. Benefit od ove investicije ćete videti, tako što nećete videti da vam se išta menja, odnosno da ćete imati redovno struju. To je uspeh i ključ cele investicije", objasnio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Zahvaljujući novopostavljenom kablovskom vodu, stvoreni su uslovi i da Toplana može nesmetano da radi i u nepredviđenim okolnostima, zaključio je Vučević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"IMAMO STABILNIJE SNABDEVANJE ENERGIJOM" Oglasio se Vučević: U Novom Sadu završen veliki projekat (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 04:31

Dragoljub Zbiljić, direktor kompanije "Energotehnika- Južna Bačka" koja je bila izvođač radova, istakao je su svi radovi završeni u roku..."Elektromreža Srbije" (EMS) je uspešno završila projekat izgradnje kablovskog voda, dugog 4 kilometra i vrednog 3,2 miliona evra. Ovom investicijom omogućen...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.