Prvi festival Kikindske tamburaške svečanosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 18:52

Prvi festival "Kikindske tamburaške svečanosti"

U Narodnom pozorištu u Kikindi , u nedelju, 15. maja, biće organizovan prvi festival tamburaške muzike „Kikindske tamburaške svečanosti“. Premijerni festival biće posvećen prerano preminulom bardu kikindske tamburaške muzike Živici Grastiću. Specijalni gost „Kikindskih tamburaških svečanosti“ biće Milan Prunić – Duma. Ulazak na Festival je besplatan.

Festival organizuje Kulturni centar Kikinda, sa željom da proširi svoj program, ali i da obogati kulturni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadržaj u Kikindi. Prema rečima organizatora programa u kikindskom Kulturnom centra Marka Markovljeva, ideja je da se Festivalom stvori novi muzički događaj:

„Kikinda grad u kojem se tamburaška muzika neguje više od jednog veka. Želja nam je da okupimo dobre muzičare, da stvorimo nešto novo i da Kulturni centar ima još jedan muzički festival kojim može da se podiči“, istakao je Markovljev.

Prema propozicijama Festivala, na njemu mogu učestvovati mali sastavi, do osam ljudi, a do sada ih je prijavljeno 12, od kojih će žiri izabrati tri, koji će se predstaviti programom do 15 minuta trajanja, koji bi trebalo da obuhvati četiri do pet kompozicija vokalnog tipa, instrumentalnog i barem jedna tradicionalna.

Biće dodeljene nagrada i izabraće se i najbolji instrumentalista, odnosno laureat Festivala, koji će i poneti glavnu nagradu „Živica Grastić“. Članovi žirija biće Dubravko Isakov – Cicko, šef Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Zoran Bugarski – Brica i Branimir Jovanović, članovi Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine. Laureat Festivala kao nagradu dobiće tamburu, koju će izraditi graditelj tambura iz Kikinde Miloš Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.