Izvor: B92, 11.Dec.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi ekološki grad u Kini

Boading -- Kineski grad Baoding ima ambiciju da postane prvi ekološki grad u toj zemlji.

Dok se u Kopenhagenu vodi bitka za novi globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena, Kina je obećala da će prepoloviti emisiju ugljen dioksida u narednih 10 godina. Odluka Kine, trenutno najvećeg svetskog zagađivača, ocenjena je kao značajan doprinos. Stručnjaci međutim, podsećaju da proces uvođenja čiste tehnologije u najmnogoljudniju zemlju sveta neće biti nimalo lak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posao.

Kineski grad Baoding, u industrijskoj provinciji Hebeji - na prvi pogled grad koji se ni po čemu ne razlikuje od ostalih kineskih gradova.

Ono što ga čini posebnim jeste velika kampanja koja za cilj ima da od Baodinga napravi prvi ekološki grad u Kini.

Industrijski park koji koristi čistu energija već zapošljava 20 hiljada ljudi.

Baoding polako postaje energetska dolina Kine, industrijska baza za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i eko proizvoda.

Ksije Zenhua iz Državne agencija za razvoj i ekološku politiku kaže da je prelazak na obnovljive izvore energije veoma bitan.

"Kada pokušamo da zadovoljimo sve veće materijalne potrebe naših građana, nailazimo na dilemu čemu dati prednost - industriji ili ekologiji. Jedini način da taj problem rešimo jeste da polako uvodimo čistu, obnovljivu energiju", kaže Ksije Zenhua.

Solarni paneli postavljeni su na ulično osvetljenje, a u Baodingu rade tri kompanije koje su uspeh postigle i van granica zemlje.

Jedna od njih, "Jingli Solar”, među vodećim je proizvođačima i izvoznicima solarnih ploča.

Počeli su sa 30 zaposlenih, a sada ih je sedam hiljada. Njihova godišnja dobit dostigne i 200 miliona dolara.

Menadžer kompanije Ma Ksuelu objašnjava da prelazak na zelenu tehnologiju nije lak posao.

"Predložili smo da Baoding postane ekološki grad, ali to ne znači da se sve može promeniti preko noći", kaže Ma Ksuelu.

Na putu koji vodi iz Energetske doline, nalazi se jedan neobičan hotel. Fasada i krov obloženi su kvadratnim solarnim panelima, što mu daje futuristički izgled. Podigla ga je kompanija "Jingli Solar” kao primer korišćenja obnovljive energije.

Gradski čelnici nadaju se da će u narednih 10 godina većina objekata u Baodingu izgledati slično, ali podsećaju da grad i dalje uglavnom koristi energiju dobijenu od uglja.

Prema njihovim rečima od potpunog prelaska na čistu energiju deli ih još puno napornog rada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.