Prva žrtva Panamskih papira

Izvor: VOA, 05.Apr.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva "Panamskih papira"

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, podneo je danas ostavku u svetlu masovnih protesta koji su izbili posle objavljivanja informacija o njegovim sumnjivim ofšorom investicijama.

Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimson, koji je skratio posetu Sjedinjenim Državama, prethodno je odbio Gunlaugsonov zahtev da raspusti vladu i parlament i zakaže nove izbore, posle objavljivanja takozvanih “Panamskih papira.”

Hiljade demonstranata zahtevale su ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << prijemijera zato što se u procurelim dokumentima navodi da je sa suprugom otvorio kompaniju uz pomoć panamske advokatske firme Mosak Fonseka koja se našla u centru skandala. Gunlaugson je odbacio optužbe o nelegalni radnjama, navodeći da je platio sve poreze.

Islandski premijer je među 140 političara i zvaničnika širom svijeta, čija imena se navode u “panamskim papirima”, koji su pokrenuli pitanja o navodnim rasprostranjenim finansijskim zloupotrebama

Skandal, koji je izbio u nedelju, podstakao je mnoge zemlje da pokrenu istragu o tome da li su njihovi političari, zvijezde i kompanije prali novac preko ofšor kompanija.

Istraživački novinari kažu da dokumenta pokazuju kako je panamska advokatska firma Mosak Fonseka pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju sankcije i plaćanje poreza. Predsjednik Paname Huan Karlos Varela bio je među prvim liderima koji su najavili sveobuhvatnu istragu skandala.

"Saveznik smo svim državama u borbi za transparentnost finansijskog sistema, ne samo u našoj zemlji, već i svugdje u svijetu. Zbog toga pozdravljamo objavljivanje informacija i pokretanje istraga koji će zaštititi finansijske sisteme Paname i svijeta.”

Lideri Francuske, Njemačke, Španije i drugih zemalja takođe su najavili istrage da bi spriječili gubitak državnog novca zbog nelegalnih ofšor transakcija. Istraživački novinar Vil Ficgibon objašnjava za Glas Amerike da su posljedice pranja novca ne samo gubitak prihoda od poreza, već možda i života.

"Kada smo prvi put počeli da pregledamo dokumenta, naišli smo na ime kompanije, koja je prema navodima američkog Sekretarijata za finansije snabdijevala sirijsku vladu naftom i gorivom. Kao što svi znamo, Sirija je već godinama umiješana u rat u kojem koristi burad bombe zbog čega je činjenica da je ovoj kompaniji, koja je navodno radila te stvari, bilo dozvoljeno da otvara ofšor kompanije i da nastavi da ih koristi, prilično jasan primjer kako se poklapaju ova dva svijeta žrtava i ofšora.”

Ficgibon ističe da dokumenta otkrivaju da su određeni pojedinci i kompanije uputili specifične zahtjeve firmi Mosak Fonseka da im otvori ofšor kompanije da bi plaćali manji porez. Predstavnici Mosak Fonseke odbacili su optužbe o nelegalnim radnjama.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.