Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva uspešna teleportacija

Kopenhagen -- Grupa danskih istraživača uspela je da teleportuje materiju pomoću svetlosti.

Cilj takvog istraživanja za sada je samo prenos informacija. Krajnji cilj istraživanja kvantne teleportacije - odnosno prenosa materije pomoću svetlosti - jeste formiranje teleportacione komunikacione mreže budućnosti. To je nova forma komunikacione mreže, kojom će moći da se prenose mnogo veće količine informacija.

Takav poduhvat sprovela je grupa naučnika iz Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kvantnu optiku sa Danskog instituta za istraživanja, na čelu sa profesorom Eugenom Polzikom, a tim je i sa Instituta Nils Bor, pri Kopenhaškom univerzitetu.

Izveli smo prvu teleportaciju između svetlosti kao pokretnog medijuma i atoma kao statičnog medijuma. Kvantna teleportacija će se primenjivati u kvantnim mrežama u budućnosti i prenosiće kvantne informacije, objašnjavaju danski naučnici.

Taj eksperiment je prvi pokušaj korišćenja svetla za transport informacije, u kome je hiljade milijardi atoma iskorišćeno za skladištenje informacija.

"Naš teleport je uspešan 60 odsto. Znači, prebacili bismo vam dve ruke i jednu nogu. Ipak je to bolje nego ništa", objašnjavaju naučnici.

Teleportacija kvantne informacije u budućnosti mogla bi da napravi revoluciju u kompjuterskoj komunikaciji, jer ona neće, kao do sada, biti kodirana i prikazana kao nule i jedinice, već kao 0, 1, 2 i tako dalje. U tom slučaju komunikacione mreže će moći da prenose neuporedivo više informacija nego sada i, što je veoma važno, na potpuno siguran način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.