Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva poljska žrtva u Iraku

Varšava -- Major Hjeronim Kupčik je prvi pripadnik poljskih oružanih snaga koji je izgubio život u iračkoj operaciji. Ovaj iskusni 44-godišnji oficir smrtno je ranjen kada su nepoznati napadači otvorili vatru na konvoj Poljaka, koji su se vraćali sa svečanosti polaganja zakletve pripadnika novih iračkih policijskih i paramilitarnih jedinica u Bagdadu. Poljski vojnici nisu se upustili u poteru za napadačima, jer su sa ranjenim oficirom odmah krenuli do najbliže bolnice. Lekarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ipak, nije uspelo da spasu teško povređenog majora Kupčika.

To je jedan od najtužnijih dana u mom životu, izjavio je danas poljski predsednik Aleksander Kvašnjevski na vest da su poljski vojnici u Iraku pretrpeli prvu ljudsku žrtvu. Kvašnjevski je rekao da su, odlazeći u Irak, poljski vojnici bili svesni da učestvuju u složenoj i rizičnoj akciji, ali je dodao da su do sada uspevali da odole raznim opasnostima zahvaljujući dobroj pripremljenosti i saradnji sa američkim saveznicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.