Prva digitalna letilica Sojuz u orbiti

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva digitalna letilica Sojuz u orbiti

08.10.2010. - 08.10.2010. - Nova digitalizovana svemirska letelica Sojuz TMA-M, koja je u petak lansirana sa kosmodroma Bajkonur, je stigla u orbitu.

Nova digitalizovana svemirska letelica Sojuz TMA-M, koja je u petak lansirana sa kosmodroma Bajkonur, je stigla u orbitu.

Dana 10. oktobra, letilica u kojoj se nalazi kosmonaut NASA-e Skot Keli, kao i kosmonauti Aleksandar Kaleri i Oleg Skripočka, će pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kao članovi ekspedicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 25 na MSS, provešće 159 dana u svemiru.

Na MSS je takođe dostavljena i nova navigacija, kontrola i sistem za obradu podataka.

Novi Sojuz je prva ruska svemirska letelica koja ima potpuni digitalni sistem i sistem kontrole leta, umesto pouzdanog, ali zastarelog, analognog daljinskog sistema.

Ekspedicija će biti istorijska, jer će primiti i poslednje dve misije svemirskih letelica NASA-e – Diskoverija u novembru 2010, i Endejvora u martu 2011. Takođe će dobiti i četiri svemirska vozila: dva ruska teretna broda Progres M, jedan evropski ATV-2 i jedan japanski HTV-2.

Oleg Skripočka će izvesti tri svemirske šetnje, dve sa kosmonautom Fjodorom Jurčikinom, koji već radi na stanici, a treći sa kosmonautom Dmitrijem Kondratjevim, koji se očekuje na MSS u decembru. Skot Keli će dočekati svog brata blizanca na MSS - Mark Keli će biti komandant šatla Endejvor. Mark Keli je takođe danas bio u Bajkonuru da vidi lansiranje rakete, koja odvozi njegovog brata u svemir.

Povratak Sojuza TMA-M je određen 16. marta.

Izvor: RT TV, foto: RT TV

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.