Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva deonica gasovoda Iran-Jerevan

Jerevan -- Predsednici Irana i Jermenije danas su u Jremeniji zvanično otvorili prvu deonicu gasovoda koji povezuje dve zemlje.

Mahmud Ahmadinežad i Robert Kočarijan pustili su u rad deonicu dugu 40 kilometara kod grada Megri, u neposrednoj blizini iranske granice. U prvoj fazi projekta Iran će isporučivati Jermeniji do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Kada gasovod bude završen i produžen do jermenske prestonice Jerevana, njime će se godišnje transportovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 2,5 milijardi kubnih metara iranskog gasa.

"Ovo je još jedan dokaz našeg prijateljstva", izjavio je Kočarijan na svečanom otvaranju gasovoda.

Realizacija projekta je počela 2004. godine, posle pregovora koji su trajali više od decenije, preneo je AP.

Rusija, koja obezbeđuje najveći deo gasa za Jermeniju, bila je protiv ovog projekta. Jermenski zvaničnici su prošle godine saopštili da su razgovarali o mogućnosti da ruski "Gazprom" kupi od Irana jermensku deonicu gasovoda.

Pored ovog u Jermeniji, Iran nastoji da realizuje razne projekte i u ostalim bivšim sovjetskim republikama, uglavnom u centralnoj Aziji, pre svega u sektoru transporta i infrastrukture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.