Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prsten čistote

London -- Sudski spor učenice i škole u Britaniji o pravu da ona nosi prsten na ruci koji označava da je devica, pokrenuo raspravu o seksualnom obrazovanju.

16-godišnja Lidija Plejfut je tužila svoju školu zbog zabrane da nosi tzv. prsten čistote, a ona je to ocenila kao kršenje njenih verskih sloboda. Škola je, međutim, ocenila da prsten iskače iz politike oblačenja škole, a pri tome ne čini neodvojivi deo religije kojoj devojka pripada. Nošenje tog prstene zagovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << određene hrišćanske grupe kako bi sprečile seksualne odnose kod mladih.

Slučaj je izazvao žučnu raspravu o efikasnosti seksualnog obrazovanja u Britaniji, u kojoj su se izmešali religija, društvene prilike, porodica, obrazovanje, stil života, pritisak roditelja i sloboda izbora.

Prsten se nosi kao zavet na nevinost do braka, a među tinejdžerima propagiraju ga poslednjih godina određene hrišćanske grupe u SAD, koje pozivaju mlade na apstinenciju do braka.

U Velikoj Britaniji je najveći postotak porođaja tinejdžerki u Evropi, a godišnje zatrudni oko 40.000 devojaka mlađih od 18 godina. Prema najnovijim podacima, broj pobačaja je u porastu, posebno maloletnica.

Iako mnogi ne smatraju takve akcije adekvatnim da bi se rešili problemi neodgovornog odnosa tinejdžera prema seksu, zbog sve više seksualno prenosivih bolesti koje dostižu razmere epidemije, roditelji, lekari i političari traže "konkretnu akciju", prenosi Rojters.

Istraživanja pokazuju da osam od deset tinejdžera nevinost gubi pod uticajem alkohola i da je 51 odsto devojčica i 37 odsto dečaka imalo seks bez zaštite.

"Sada se konačno vidi da je situacija očajna i ljudi se pitaju šta će tim povodom biti učinjeno", kaže Kris Ričards, član organizacije "Lav vajz", koja se zalaže za seksualnu apstinenciju.

U Britaniji se poslednjih godina pojavilo još nekoliko sličnih organizacija koje se, po uzoru na takve u Americi, zalažu za seksualnu apstinenciju mladih.

Programi o seksualnoj apstinenciji su iz SAD u Britaniju došli 2004. godine, kada je 30 američkih devica iz grupe "Silver ring ting" stiglo na Ostrvo. One su počele da britanskim tinejdžerima govore o opasnostima seksa pre braka, odnosno o prednostima uzdržavanja.

Međutim, Rebeka Findlej, iz Asocijacije za porodično planiranje, kaže da je važnije odgovoravajuće seksualno obrazovanje koje bi uključilo učenje mladih o poštovanju, partnerskoj vezi, kontracepciji i apstinenciji, nego propagiranje apstinencije.

"Sve međunarodne studije pokazuju da, ukoliko se tinejdžeri na pravi način podučavaju o seksu, to je verovatnije da neće suviše mladi stupiti u polne odnose. Ta vrsta obrazovanja treba da ima za cilj da mladima omogući da sami dođu do razumnog izbora - da li će odmah imati seks ili će to odložiti", kaže Findlejeva.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Notingem Dejvid Pejton postavlja, međutim, pitanje da li učenje o apstinenciji i seksualno obrazovanje imaju uopšte značajan uticaj na mlade.

"Moramo da sagledamo mnogo dublje ekonomske i društvene prilike. Postoji toliko značajnih faktora koji utiču na povećanu stopu trudnoće mladih, kao što su siromaštvo, religija, raspad porodice i druge životne prilike. To se ne sme zanemariti i ne može nadomesti s nekoliko časova seksualnog obrazovanja", smatra Pejton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.