Izvor: RuskaRec.ru, 22.Apr.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivteroristički timovi FSB testiraju „Spartanca“

„Spartanac“ je napravljen od karbonskih vlakana izuzetne čvrstine. Ono što je značajno istaći, to je njegova masa. Šlem u svom osnovnom obliku neće premašivati težinu od 1,5kg. Pored odlične balističke zaštite, ovo povećava i udobnost njegovog nošenja, što je izuzetno važno prilikom izvođenja borbenih operacija koje se sprovode u dužem vremenskom periodu.
To je posebno značajno s obzirom na negativne ocene pripadnika ruskih specijalnih jedinica, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << u svojoj opremi i dalje koriste šlemove i borbene kacige starije generacije (modeli kao što su K6-3 „Altыn“, „Rыsь“). Oni sa aspekta balističke zaštite i dalje predstavljaju solidan resurs. Međutim, njihova najveća mana je ta što su preteški, i što imaju nizak nivo komfornosti prilikom dugotrajnog nošenja. Takve karakteristike indukuju pritisak na pršljenove u vratnom delu kičme, što u hroničnom obliku može da dovede i do obolenja. Sve ovo rezultuje umanjenom borbenom efikasnošću prilikom izvođenja ratnih operacija, a generiše i višestruko uvećan rizik od gubitaka, jer vojnici izbegavaju da nose takve šlemove.
U poslednje vreme, sve češći je trend da pripadnici specijalnih jedinica privatno kupuju sportske šlemove i koriste ih prilikom izvođenja borbenih zadataka. Ovo je posebno bilo izraženo za vreme protivterorističkih operacija koje su podrazumevale obimne akcije pretraživanja planinskog bespuća po Kavkazu, u potrazi za odmetnutim islamističkim, ultra-radikalnim bandama.
Jednostavno, obim i intezitet borbenih dejstava su nametnuli potrebu da se u opremu specijalnih sastava uvrsti novi šlem, koji će po balističkim karakteristikama biti u rangu dotadašnjih modela (pa i bolji) a sa druge strane neuporedivo kompaktniji, lakši i komforniji za nošenje.
Ilustracija: Slobodan Đukić/Borbeni Efektivi
Trenutno se ovaj model šlema nalazi na probi u jedinicama Federalne službe bezbednosti i Jedinicama za specijalne operacije MOD-a (rus. Sil specialьnыh operaciй SSO). Šlem je produkt specijalizovanog razvojnog centra «5.45 Design», na čijem čelu se nalazi bivši pripadnik specijalne jedinice „Alfa“ Ivan Lobanov.
Šlem nema nikakve ograničavajuće efekte. Strelac koji ga nosi može da gađa iz različitih pozicija, dok ga komforno i udobno nosi na terenima koju su neprohodni (šume, planine), zatim prilikom izvođenja padobranskih skokova, desantiranja iz vojno-transportnih helikoptera i sl. Zahvaljujući svom obliku koji omogućava dobru ventilaciju, šlem je dosta pogodan za eksploataciju u uslovima povišenih temperatura i vlažnosti vazduha. Takođe, zahvaljujući svojoj unutrašnjoj konstrukciji, balistički šlem „Spartanac“ mogu da nose ljudi sa različitim dimenzijama i oblikom glave, bez da se gubi udobnost prilikom nošenja.
Balistički šlem „Spartanac“ / youtube/Screenshot
Sa frontalne i bočne strane šlema, nalaze se specijalne šine, koje služe za kačenje različitih taktičkih dodataka kao što je npr. noćni monokular, taktička svetla, kamere, komunikaciona oprema, balistički vizir i sl. Proizvodiće se u nekoliko kamuflažnih varijanti: crna, MultiCam, A-tacs FG i dr.
Prema specifikaciji proizvođača, uz šlem se dobija:
Specijalna torba-ranac za šlem Bočni nosači za dodatnu opremu kao što su kamere, taktička svetla, komunikaciona oprema, specijalne oznake za raspoznavanje, priključci za balističku zaštitu brade, čeonog dela šlema, masku za kiseonik, balistički vizir i sl. 2 maskirne presvlake (jedna obavezno u beloj boji, a druga u zavisnosti od poručioca: crna, Multicam ili A-TACS FG). Zahvaljujući zaštitnom premazu sa kojim je tretirana površina šlema, proizvođač garantuje odličnu zaštitu od habanja prilikom njegove eksloatacije, ali i nultu reflektivnost u infracrvenom spektru (nevidljiv za IC uređaje za noćno osmatranje).

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.