Izvor: Politika, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u SAD protiv rata u Iraku

Neslaganje sa odlukom predsednika Buša da na front pošalje dodatne trupe Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 27. januara – Mirovni pokret u Americi je oživeo i danas njegovi pripadnici masovno protestuju protiv odluke predsednika Džordža Buša da na irački front pošalje još 21.500 vojnika. Demonstranti se okupljaju u više gradova, od Kalifornije do Nju Džersija, a najviše u prestoničnom Vašingtonu gde organizatori marševa i mitinga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavljuju "učešće nekoliko stotina hiljada".

Cilj protesta je, kako se navodi, da podstakne političare da povećaju pritisak na Belu kuću i privole je da počne postepeno smanjivanje, a ne povećavanje, vojnih snaga SAD u Iraku. Ističe se, pri tom, da je na parlamentarnim izborima 7. novembra narod izrazio neslaganje s vladajućim ratnim kursom i da je nova kongresna većina, članova Demokratske partije, dužna da se energično založi za ostvarivanje izražene volje birača.

Demokrate su već pustile u opticaj rezoluciju protivljenja Bušovom planu, koja ne obavezuje predsednika da je primeni. Demonstranti žele "obavezujuću rezoluciju".

Šef Bele kuće, u čijoj je nadležnosti spoljna politika, ponavlja: "Ja sam taj koji odlučuje". Novi šef Pentagona Robert Gejts juče je ocenio da je i neobavezujuća rezolucija, potekla iz senatskog Komiteta za spoljne poslove, akt "koji može da ohrabri naše neprijatelje".

Istraživanja pokazuju da se većina, 60 i više odsto Amerikanaca, protivi slanju dodatnih trupa u Irak. Jedna od njih je i Beverli Viskou sa Floride, koja je "Kriščen sajens monitoru" izjavila: "Političari se oglušuju o poruke koje smo im dali glasanjem, ali će nas možda čuti kad izađemo na ulice".

Protestni marš u Vašingtonu okupiće, kažu mobilizatori, aktiviste iz raznih krajeva SAD. Predviđeno je da govore održi veći broj poznatih ličnosti među kojima su i filmske zvezde Džejn Fonda i Suzan Sarandon.

M. P

-----------------------------------------------------------

Bušova naredba predstavlja "teroristički čin"

Iran osuđuje odluku američkog predsednika po kojoj snage SAD u Iraku mogu da preduzmu sve mere u obračunu sa iranskim agentima

Teheran – Iran je juče osudio kao "teroristički čin" odluku predsednika Džordža Buša po kojoj američke snage u Iraku mogu da preduzmu sve mere koje smatraju neophodnim u obračunu sa iranskim agentima, za koje se ispostavi da predstavljaju opasnost po američke vojnike. "Zaista se nadam da je ovaj izveštaj pogrešan pošto je takva naredba teroristički čin i u suprotnosti sa svim priznatim međunarodnim normama", izjavio je predsednik komisije za spoljnu politiku i bezbednost iranskog parlamenta Alaedin Barudžerdi.

Barudžerdi je povodom saopštenja Bele kuće istakao da, uzimajući u obzir činjenicu da je Bušova nova politika u Iraku naišla na protivljenje čak i unutar Sjedinjenih Američkih Država, ovakvi potezi nanose štetu ne samo američkom predsedniku već i Republikanskoj partiji i toj zemlji u celini.

Ministar spoljnih poslova Irana Manučer Motaki, na konferenciji za novinare u Teheranu, takođe je osudio Bušovu odluku. "Što se Iraka tiče, Iran ne predstavlja problem, već deo njegovog rešavanja", rekao je ministar Motaki.

Motaki je istakao kako je iranska politika u poslednje četiri godine uvek bila usmerena na zalaganje za razvoj i stabilnost političkih prilika u Iraku. "SAD ne treba da krive druge za neuspeh svoje politike i da uvek traže žrtvenu jagnjad", rekao je Motaki.

Američke snage u Iraku su još pre nekoliko sedmica pokrenule ozbiljnu akciju neutralisanja uticaja iranskih agenata širom te države, pokušavajući da umanje uticaj Teherana na niz šiitskih milicija, ali i oružanih formacija tamošnjih Kurda.

U takvim operacijama, do sada, SAD su uhapsile pet iranskih navodnih diplomata, što je dovelo do dodatnog zatezanja odnosa između Vašingtona i Teherana, primetila je DPA.

Ti odnosi su ionako opterećeni iranskim nuklearnim programom, pomoći koju Teheran pruža Hezbolahu u Libanu, i nizom drugih otvorenih pitanja. (Tanjug)

[objavljeno: 28.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.