Protesti širom sveta

Izvor: B92, 01.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom sveta

Beograd -- Prvi maj, praznik rada, širom sveta obeležen je brojnim demonstracijama. Radnici su uličnim protestima iskazali nezadovoljstvo u Evropi, kao i u Aziji.

Širom Nemačke došlo je do sukoba između demonstranata i policije. Učesnici protesta u Hamburgu, gađali demolirali su jednu banku kamenicama. Ni u Berlinu nije bilo mirnije. Policija se sukobila sa nekoliko stotina mladića u istorijskom parku Mauer.

Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi. Ipak, situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prema oceni policije daleko mirinija nego prethodnih godina.

"Očekujemo mirnije obeležavanje 1. maja, ali treba biti realan i shvatiti da alkohol igra svoju ulogu, pa može doći do incidenata tokom večeri. Postoje ljudi koji pod uticajem alkohola mogu napraviti ozbiljne probleme", rekao je portparol policije Frenk Miler.

Hiljade radnika izašlo je i na ulice glavnog grada Filipina. Oni zahtevaju povećanje cene rada u skladu sa porastom cena hrane.

"Radnici su suočeni sa strašnom krizom povećanja cene hrane. I kriza će nastaviti da se pogoršava s obzirom na broj nezaposlenih na Filipinima. A i oni koji su zaposleni ne mogu da od plata kupe osnovne namirnice", kaže vođa radničkih protesta Džošua Mata.

Oko 40 odsto Filipinaca živi sa manje od dva dolara dnevno, a oko 11 miliona uspeva da preživi sa zaradom manjom od jednog dolara.

Prvi maj zaposleni u Indoneziji obeležili su, takođe, na ulicama i istakli svoje zahteve vladi da zaustavi privatizaciju i da poveća prava radnika.

Policija blokirala Istanbul

Hiljade policajaca blokiralo je ulice trgovinskog centra Turske, Istanbula, jer su radnički sindikati najavili da će proteste održati uprkos zabrani.

Radnici su se okupili na Trgu Taksim, mestu gde se po tradiciji održavaju zabranjeni marševi.

Policajci su počeli rasturanje skupa ispred tamošnje kancelarije sindikata. Doduše, kordon je ostao napolju, kada su radnici utrčali u zgradu bežeći od policajaca.

Vlasti su zabranu skupa pravdale brigom za bezbednost, tražeći da se šetnja izmesti na drugu lokaciju.

U stvari, nezvanična zabrana okupljanja na Taksimu traje od 1977. godine, kada su na tadašnje nepoznati napadači otvorili vatru iz puškomitraljeza. Tada je ubijeno 37 ljudi.

Demonstrati sumnjaju u poštene namere vlasti.

U Turskoj je, posle vojnog puča 1980. godine zabranjeno održavanje, do tada veličanstvenih, prvomajskih skupova.

Vlasti su strahovale od levičarskog aktivizma, neizbežno vezanog za prava radnika.

Vremenom su sindikati vratili okupljanja na ulice, ali više puta je Prvi maj bio nasilan, a ne svečarski dan. Između ostalog, neredi uvek izbijaju kada radnici pokušaju da odaju poštu žrtvama od pre 31. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.