Izvor: B92, 17.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protiv približavanja Kini

Tajpej -- Desetine hiljada ljudi izašlo je danas na ulice tajvanske prestonice Tajpej protestujući protiv politike približavanja s Kinom i braneći suverenitet tog ostrva.

Protestnu šetnju koja će se završiti ispred predsedničke palate, organizovala je Demokratska napredna stranka koja se zalaže za nezavisnost ostrva. "Recite NE Kini! Recite DA Tajvanu", uzvikivali su demonstranti, uzdignutih pesnica, i u pratnji oko 4.000 policajaca.

Demonstranti žele da odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suverenitet Tajvana koji je, prema njima, u opasnosti od dolaska na čelo zemlje Ma Jing-žua, u maju 2008.

"On je pre izbora uveravao ljude da neće prodati Tajvan ni po koju cenu. Ali, činjenica je da se Tajvan od prošle godine ponizio u tri runde pregovora sa Kinom", rekao je bivši premijer Su Ceng-čang.

Od Maovog dolaska na vlast odnosi Pekinga i Tajpeja su se poboljšali. Nakon obnove vazdušnog saobraćaja, nova tajvanska vlada radi na privlačenju većeg broja kineskih turista i olakšavanju investicija.

Tajvan od 1949. funkcioniše praktično kao nezavisna država, ali ga Peking i dalje smatra ostrvo svojom provincijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.