Protesti podrške Purdi u Zagrebu i Splitu

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti podrške Purdi u Zagrebu i Splitu

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas povodom protesta podrške hrvatskim veteranima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću da je vidljivo da su neke od poruka u "celoj toj priči" bile smišljene da se generiše nezadovoljstvo i poručio da su veterani ponos zemlje.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na scentralnom zagrebačkom trgu kako bi, u organizaciji inicijative Stop progonu hrvatskih branitelja, protestovali zbog progona hrvatskih veterana i odnosa vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja bi, kako su rekli, trebalo da ih štititi od progona, prenela je Hrvatska televizija.

Predstavnik tog odbora Boris Prebeg pozvao je građane da im se pridruže kako bi obeležili dan priznanja Republike Hrvatske i poručili predsedniku države, premijerki i poslanicima da su im upravo oni omogućili udobne fotelje i visoke plate.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Uz skandiranje Vukovar, Vukovar okupljenima se obratio vukovarski veteran Petar Janjić Tromblon, koji je istakao da su bivši vojnici danas taoci u zemlji koju su branili svojom krvlju i da žive kao progonjene zveri. Na protestu je najoštrije osuđeno hapšenje branitelja Veljka Marića i Tihomira Purde.

Veterani smatraju da je reč o neviđenom cinizmu i brutalnom nasrtaju na hrvatski pravni poredak. Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: "Odmah zaustavite progon hrvatskih veterana", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja", "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac" i druge.

Član inicijative Natko Kovačević rekao je da je protest prva akcija Inicijative i da će se nastaviti dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima. Posle protesta veterani su otišli na misu za poginule bivše hrvatske vojnike u crkvu Svetog Marka.

Splitski veterani za večeras su najavili šetnju podrške progonjenim bivšim vojnicima. Josipović, koji je u poseti Krapinsko-zagorskoj županiji, rekao je da je zatražio da se slučajevi Purde i Marića provere. On je napomenuo da vidljivo da su neke od poruka u "celoj toj priči" bile i smišljene da se generiše nezadovoljstvo.

"Bilo je određenih manipulacija i s popisom koji se pojavio o 300 osoba koje neko traži zbog ratnih zločina, a koji je potpuno nerelevantan. Taj popis je neverodostojan", ponovio je Josipović i istakao da je važno da celokupna javnost i veterani budu informisani o svemu što se radi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.