Izvor: RTS, 12.Feb.2022, 15:22

Protest u Avganistanu zbog Bajdenove naredbe o oslobađanju sredstava

Demonstranti u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, osudili su naredbu predsednika SAD Džozefa Bajdena kojim se oslobađa 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine koja se nalazi u SAD za porodice američkih žrtava iz napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine, rekavši da novac pripada narodu Avganistana.
Demonstranti, koji su se okupili ispred velike džamije u Kabulu Eid Gah, tražili su od Amerike i finansijsku nadoknadu za desetine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hiljada Avganistanaca ubijenih tokom poslednjih 20 godina rata u toj zemlji, preneo je AP.

Bajdenovom naredbom, koja je potpisana u petak, dodeljuje se još 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine za humanitarnu pomoć fondu kojim će upravljati Ujedinjene nacije za pružanje pomoći Avganistancima.
Ekonomija Avganistana nalazi se na ivici kolapsa nakon što je međunarodni novac prestao da pristiže dolaskom na vlast talibana sredinom avgusta prošle godine.
Torek Farhadi, finansijski savetnik bivše vlade Avganistana koju podržavaju SAD, doveo je u pitanje da UN upravlja rezervama Centralne banke Avganistana.
On je rekao da ta sredstva nisu namenjena za humanitarnu pomoć, već za podržavanje valute zemlje, pomoć u monetarnoj politici i upravljanje platnim bilansom zemlje.
Doveo je u pitanje i zakonitost Bajdenove naredbe.
"Ove rezerve pripadaju narodu Avganistana, a ne talibanima... Bajdenova odluka je jednostrana i nije u skladu sa međunarodnim pravom", istakao je Farhadi.
Avganistan ima oko devet milijardi dolara imovine u inostranstvu – sedam milijardi dolara u SAD, a ostatak uglavnom u Nemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švajcarskoj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"TO SU NAŠE PARE!" Bajden jednom odlukom razbesneo Avganistance

Izvor: Blic, 12.Feb.2022

Demonstranti u glavnom gradu Avganistana Kabulu, osudili su danas naredbu predsednika SAD Džoa Bajdena kojim se oslobađa 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine koja se nalazi u SAD za porodice američkih žrtava iz napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001, rekavši da novac pripada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.