Protest separatista u Kataloniji zbog posete španskog kralja

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2020, 18:53

Protest separatista u Kataloniji zbog posete španskog kralja

Stotine pristalica katalonske nezavisnosti protestovalo je danas zbog posete španskog kralja Felipea VI i kraljice Leticije severoistočnom regionu, u okviru turneje po zemlji koja ima za cilj jačanje morala u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Poseta je usledila posle sve većih medijskih izveštaja koji optužuju Felipeovog oca, bivšeg kralja Huana Karlosa I, da je navodno sakrio milione neoporezovanih evra u of-šor fondovima.

Tužioci Vrhovnog suda Španije istražuju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da li je bivši kralj Huan Karlos primio milione dolara od Saudijske Arabije tokom izgradnje brze železnice koja je bila poverena španskom konzorcijumu.

Bivši kralj se nije javno oglašavao o tim optužbama.

Taj skandal najnoviji je u nizu za špansku kraljevsku porodicu. Huan Karlos je posle nekoliko skandala prepustio presto svom sinu Felipeu VI, i kada je nakon četiri decenije vladavine izgubio zaštitu koju mu je garantovao španski ustav kao šefu države.

Felipe VI odrekao se očevog nasledstva zbog njegovih navodnih finansijskih malverzacija i ukinuo mu godišnju apanažu.

U takvoj atmosferi, kraljevski par je odlučio da poseti svih 17 regiona u Španiji sa ciljem da iskažu podršku građanima i ekonomiji, koja se oporavlja od prvog talasa pandemije.

Turneja po Kataloniji bila je planirana za prošlu nedelju, i kraljevski par je trebalo da poseti Barselonu i još nekoliko gradova, ali kraljevska palata je saopštila da se poseta odlaže zbog porasta broja zaraženih u regionu glavnog grada.

Demonstranti su danas nosili fotografije Felipea okrenute naopako i transparente sa natpisima " Katalonija nema kralja", tokom marša koji je organizovala Nacionalna katalonska skupština (ANC).

"Da li su kralj i kraljica ovde da promovišu turizam? Ono što promovišu je odbojnost"', rekla je demonstrantkinja Marta Marti. "Znaju da ih ne želimo. Ali došli su ovde da testiraju naše strpljenje."

Napetosti između pristalica nezavisnosti Katalonije i centralnih vlasti kulminirale su krajem 2017. godine, kada je u Kataloniji, severoistočnom i najbogatijem regionu Španije, u kojem živi 7,5 miliona ljudi, što je 15 odsto španske populacije i 20 posto udela u ukupnoj ekonomiji zemlje, održan referendum uprkos zabrani vlade.

Glasanje je praćeno hapšenjem i odvlačenjem ljudi s birališta, kao i zaplenom izbornog materijala. U sukobima s policijom koja je upotrebila i gumene metke povređeno je više od 800 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.