Izvor: B92, 14.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest sekularista u Ankari

Ankara -- Oko 300.000 pristalica građanskog uređenja Turske protestovalo ulicama Ankare protiv islamizacije turskog društva.

Okupljeni su pozvali premijera Redžepa Erdogana da se ne kandiduje da predstojećim izborima za predsednika najavljenim za maj u parlamentu. "Turska je sekularna i zauvek će ostati takva", uzvikivali su demonstranti noseći nacionalne zastave i transparente sa likom Kemala Ataturka, osnivača savremene Turske koji je odvojio religiju od države. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema oceni izveštača sa lica mesta, današnji skup je jedan od najmasovnijih u poslednjih nekoliko godina u Turskoj.

Pristalice sekularizma zabrinute su da bi aktuelni premijer koji zastupa islamističku struju, mogao da se kandiduje za predsednika države i na taj način, zajedno sa proislamskom vladom i bez jake opozicije, doprinese daljoj islamizaciji Turske.

Eventualnu kandidaturu Erdogana za predsednika, aktuelni turski šef države Ahmed Nedžet Sezer prokomentarisao je kao "pretnju islamskog fundamentalizma bez presedana".

Erdoganova Partija pravde i razvoja ima većinu u parlamentu i mogla bi da na funkciju šefa države u narednih sedam godina izabere samog premijera ili nekog njemu bliskog saradnika koji kao i on zastupa čvrstu proislamsku struju.

Istovremeno, Erdogan odbacuje optužbe da zastupa radikalnu struju tvrdeći da je odbacio svoju prošlost i da je sada konzervativni demokrata. On je međutim, odbio da se izjasni o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsednika.

Stranka premijera će, kako je ranije najavljeno, imenovati svog kandidata 18. avgusta, dok će parlament Turske glasati za predsednika u maju.

Iako važi za najpopularnijeg turskog političara sa velikom harizmom, poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina građana Turske ne bi volela da ga vidi na čelu države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.