Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv G8 pred samit

Rostok, London -- Više desetina hiljada demonstranata protestovalo u nemačkom gradu Rostoku povodom predstojećeg samita G8. 146 policajaca povređeno.

Na demonstracijama su učestvovale desetine različitih grupa - od komunista preko anarhista do grupa za zaštitu prirodne sredine. Deo demonstranata se sukobio sa policijom. Na demonstracijama povređeno je 146 policajaca, od kojih 25 teže. Tačan broj povređenih i uhapšenih demonstranata policija nije saopštila. Uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najmanje 17 ljudi.

Najmanje 11 policajaca je smešteno u bolnicu, a do sukoba je, prema navodima medija, došlo kada su maskirani demonstranti napali sigurnosne snage, bacajući na njih kamenje, molotovljeve koktele i druge predmete.

Jedan predstavnik demonstranata je, međutim, optužio policiju da je ona provokacijama izazvala sukobe. Policija je intervenisala vodenim topovima, a prema izjavama očevidaca, bilo je povređenih i među demonstrantima.

Dok policija procenjuje da je u Rostoku bilo 25.000 ljudi, organizatori tvrde da se okupilo 80.000.

Nemački mediji javljaju da je najveći broj demonstranata zatražio medicinsku pomoć zbog suzavca, naglašavajući da je situacija mirna, ali napeta, i da je pred Rostokom nemirna noć.

Kritičari samita G8 i globalizacije su danas u dve povorke kroz centar Rostoka stigli u gradsku luku, gde su demonstracije i okončane.

Jedan od organizatora iz antiglobalističke grupe "Atak" Verner Rec distancirao se od nasilnih protesta rekavši da "nema opravdanja za takve napade". On je, međutim, upozorio da bi delovanje policije mogla izazvati još nasilnije proteste.

Učesnici protesta, koji su pod parolom "drugačiji svet je moguć" organizovale više desetina grupa, nosili su tokom marševa natpise "Stop privatizaciji!", "Mir u svetu sada!" i "Voda je ljudsko pravo!"

U protestima su, između ostalih, učestvovale crkvene grupe, grupe za zaštitu živote sredine, kulturna društva i feministkinje. Učesnici u protestima smatraju da globalizacija i kapitalizam održavaju siromaštvo u zemljama u razvoju. Poruke sa skupa su bile raznovrsne - neki pozivaju na odlučnije akcije G8 u borbi protiv side, siromaštva u Africi i promene klime, dok drugi dovode u pitanje legitimnost postojanja Grupe osam insutrijalizovanih zemalja.

"Svet koji oblikuje G8 je svet rata, gladi, društvenih podela, uništavanja prirodne okoline i barijera protiv migranata i izbeglica", navodi se u pamfletu koji organizatori dele po ulicama.

"Želimo da protestujemo zbog toga i pokažemo alternativu", kažu organizatori.

Samit G8 održaće se od 6. do 8. juna u obližnjem izletištu Hajligendam, gde će nemačka kancelarka Angela Merkel biti domaćin liderima SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije i Kanade.

Nemački zvaničnici saopštili su da je policija spremna da reaguje ukoliko dođe do sukoba sa demonstrantima. Tada će biti na ulicama oko 16.000 policajaca iz svih krajeva Nemačke.

17 miliona dolara je potrošeno kako bi se izvan grada napravila ograda, koja treba da spreči demonstrante. U Hajlgendem mogu da uđu samo lokalni stanovnici i osoblje angažovano na samitu G8.

Polugoli demonstranti u Londonu

Grupa polugolih demonstranata protestovala je u Londonu ispred zgrade parlamenta, takođe povodom sastanka Grupe 8 sledeće nedelje.

Aktivistkinja borbe protiv siromaštva, bivša pevačica Juritmiksa Eni Lenoks, kao i bivši pevač Altravoksa Midž Jur pridružili su se demonstrantima, koji su protestovali protiv siromaštva.

To je samo jedan od mnogobrojnih protesta koji su organizovani u Londonu, jer je britanski premijer Toni Bler danas otputovao na sastanak G8.

Na Temzi je održan protest "tri minuta buke" tokom koga su demonsttranti na baržama puštali alarme sa telefona i satova, a bubnjari sa obale su im se pridružili u pravljenju buke.

Proteste u Londonu zajednički je organizovalo 90 organizacija.

U Nemačkoj i akcije neonacista

Nemačka policija se pripremala i za demonstracije neonacističke Nacionaldemokratske partije (NPD) u Šverinu, nedaleko od Rostoka, ali su one, rano jutros, zabranjene, pa je kao rekacija na tu sudsku odluku u mnogim nemačkim gradovima došlo do spontanog okupljanja desničara.

U Berlinu je kroz Brandenburšku kapiju promarširalo oko 100 neonacista, koje je policija, tek posle pojačanja, uspela da rastera i pri tom uhapsi 13 osoba.

''To je bila ciljana akcija neonacista i kršenje prava o okupljanju'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Berlina Erhart Kerting.

U pokrajini Donja Saksonija se, prema policijskim podacima, okupilo oko 350 neonacista, a u Šlezvig- Holštajnu, maloj pokrajini smeštenoj na severu zemlje predma Danskoj oko 300 desničara.

Neonacisti su se okupljali i nedaleko od Rostoka, Potsdama, Oranienburga i drugih mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.