Izvor: B92, 05.Dec.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv Berluskonija

Rim -- Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas u centru Rima na protestu protiv premijera Silvija Berluskonija, od koga traže podnošenje ostavke.

Organizatori skupa "Dan Ne Berluskoniju" (No Berlusconi Day) izabrali su ljubičastu boju, boju koju ne koristi nijedna politička partija, kako bi izrazili svoju nezavisnost. Organizatori kažu da se nadaju da će se na protestu okupiti 300.000 ljudi. Ideja za protest nastala je i raširena preko interneta.

Demonstranti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinom mladi i žene, nosili su ljubičaste majice i marame na kojima je pisalo "Ne" preko maske s Berluskonijevim likom.

Neki pripadnici levice, sadašnje opozicije, došli su na skup. Među njima su italijanski komunisti i pristalice Demokratske stranke.

Demonstranti su nosili plakate s natpisima "Politika se sprovodi sa čistim rukama" i "Podnesi ostavku i prihvati da ti bude suđeno".

"Tražimo Berluskonijevu ostavku, jer smatramo da nas on ne može predstavljati", rekao je jedan demonstrant.

Protivnici Berluskonija, između ostalog, premijeru zameraju zbog toga što je, kao medijski magnat koji poseduje kompaniju Mediaset, u sukobu interesa.

Ovo je treći mandat Berluskoniju na čelu italijanske vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.