Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest pristalica Hamasa

Tel Aviv, Ramala -- Palestinke, pristalice Hamasa, protestovale na Zapadnoj obali tražeći oslobađanje članova te organizacije iz palestinskih zatvora.

Policija je danas sprečila da se stotine žena, od kojih su neke imale veo preko lica, a skoro sve marame na glavi, okupi na glavnom trgu u tom gradu jer protest nije bio odboren. One su mahale palestinskim zastavama, uzvikujući: "Bog je velik" i "Da palestinskom jedinstvu", istovremeno psujući policajce. Jedna je napala bezbednosnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oficira zbog čega je on prenet u bolnicu.

Žene su tvrdile da je oko 700 pristalica Hamasa uhapšeno na Zapadnoj obali, otkako je ta organizacija u junu silom preuzela kontrolu na drugoj palestinskoj teritoriji - pojasu Gaze i da protiv 150 nije ni podignuta optužnica.

Na Zapadnoj obali i dalje dominira umereniji, rivalski Fatah. Vođa Fataha, palestinski predsednik Mahmud Abas je raspustio vladu, predvođenu Hamasom i osnovao novu u kojoj nema hamasovaca.

Ta nova vlada uživa podršku Zapada i Izraela, a u pojasu Gaze se i dalje priznaje kabinet Hamasa.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom i nastoje da je što više izoluju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.