Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest opozicije u Minsku

Minsk -- Oko 5.000 pristalica opozicije okupilo se juče u Minsku tražeći oslobađanje političkih zatvorenika.

"Diktatori padaju samo kad je narod na ulicama. Moramo da se okupljamo u daleko većem broju", rekao je demonstrantima opozicioni vođa Aleksandar Milinkjevič, koji je protivkandidat Aleksandru Lukašenku na martovskim izborima. Milinkjevič je rekao da je prekjuče uhapšen vođa opozicinog Omladinskog fronta Zmitser Dašjevič, da se Vlada plaši opozicije i da zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojačava pritisak.

Okupljanje je organizovano u znak solidarnosti sa opozicionim političarem Viktorom Gončarom i biznismenom Anatolijem Krasovskim, o kojima se ništa ne zna od septembra 1999, a traženo je i oslobađanje opozicionog kandidata na prošlim predsedničkim izborima Aleksandra Kozulina i drugih opozicionih aktivista. Kozulin je u julu osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja protestne šetnje posle izbora u martu, koju je prekinula policija. Tada je više demonstranata pretučeno.

U avgustu su osuđena četiri člana grupe koja je nadgledala izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.