Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 11:18

Protest farmera u Holandiji – blokirani distributivni centri supermarketa, gužve na auto-putevima

Holandski poljoprivrednici, nezadovoljni novim merama vlade za smanjenje emisije azota, počeli su proteste blokirajući distributivne centre supermarketa u nekoliko gradova. Širom Holandije se zbog protesta očekuju gužve.
Holandska vlada novim merama od poljoprivrednika traži da koriste manje đubriva i smanje broj grla stoke zbog toga što je cilj da Holandija do 2030. godine smanji emisiju azota, prenosi Rojters.

Veliki broj farmera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podržava proteste, ali skupovi nisu centralizovani.  
Holandija je evropski lider u emisiji azota, a najviše ga ispušta đubrivo koje se koristi u poljoprivredi, kao i veliki broj krava, svinja i drugih životinja. U emisiji azota doprinose i građevinarstvo i saobraćaj.
Evropski i lokalni sudovi naredili su vladi da reši taj problem, a farmeri smatraju da su nepravedno istaknuti i kritikovali su vladin pristup.
Zbog protesta, očekuju se velike gužve širom zemlje, pa su sa aerodroma "Šipol" u Amsterdamu pozvali putnike da za dolazak na aerodrom koriste javni prevoz.
Ipak, saobraćajnih problema oko aerodroma nije bilo, ali su prijavljene gužve na istoku zemlje, kao i na pojedinim linijama trajekta na severu.
Osim pravila za farmere, vlada je, radi smanjenja emisije azota, spustila ograničenje na auto-putevima na 100 kilometara na čas, a na probleme nailaze i građevinci, pošto se duže čeka na dozvole zbog utvrđivanja emisije azota tokom građevinskih radova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ustanak holandskih farmera, blokade zbog đubriva i stoke

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2022

AMSTERDAM - Holandski poljoprivrednici, ljuti zbog planova Vlade koja od njih može da zahtijeva da koriste manje đubriva i smanje stočni fond, počeli su danas proteste blokiranjem distributivnih centara supermarketa u nekoliko gradova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.