Protest Japana zbog ruske vojske na Kurilima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2017, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Japana zbog ruske vojske na Kurilima

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

"Protest je poslat 22. i 23. (februara) diplomatskim kanalima. Žalosno je ako Oružane snage Rusije planiraju da povećaju vojno prisustvo na severnim teritorijama (kako Japan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naziva južna ostrva Kurilskog arhipelaga)", naglasio je Suga na konferenciji.

Kako je naglasio da je to u suprotnosti sa stavom Japana, prenosi Sputnjik.

Šojgu je juče u Državnoj dumi rekao da ministarstvo odbrane očekuje da "ove godine završi raspoređivanje tri divizije na zapadnoj i jugozapadnoj granici".

Između ostalog, on je naglasio da se "nastavlja aktivan rad na zaštiti Kurila", gde će se ove godine nastaviti raspoređivanje divizija.

Tokio i Moskva spore se već sedam decenija o statusu Kurila.

Ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai Rusi zovu Južnim Kurilima a Japan svojim "severnim teritorijama".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet Federacije: Rusija neće koristiti diviziju na Kurilima protiv Japana

Izvor: RuskaRec.ru, 23.Feb.2017

Rusija ne planira da diviziju koja će biti razmeštena na Kurilskim ostrvima koristi protiv Japana, naprotiv, spremna je na saradnju sa Tokijom u vojnoj sferi, izjavio je šef komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozjerov. Juče je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u Državnoj...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.