Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili!

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili!

Predstavnici sindikata prosvete ne slažu se s najavom ministra prosvete Srđana Verbića da otpremnine u prosveti treba da budu pre svega ponuđene nastavnicima sa nepotpunim fondom časova i smatraju da je bolje i logičnije rešenje da otpremnine budu ponuđene onima koji nemaju nijedan čas i onima kojima je preostalo nekoliko godina do penzije.

Verbić je, naime, juče izjavio da će otpremnine u prosveti biti prvenstveno ponuđene nastavnicima koji nema kompletan fond časova, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a zatim i delu nenastavnog osoblja.

On je rekao da veruje da bi, uz plate kakve su u prosveti, svi kojima bi bilo ponuđeno da posao napuste uz otpremnine, to i prihvatili, ali je dodao: Nije nam želja da to previše njih prihvati.

"Želimo da oni koji rade imaju što veći fond časova i da zaista mogu da žive od toga", kazao je Verbić, dodajući da je proces socijalnog programa složen i da direktori škola i predstavnici prosvetnih sindikata tokom avgusta, a najkasnije do septembra, treba da predoče podatke o broju nastavnika sa nepotpunim brojem časova i predlogom kako da im se fond časova popuni.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije taj predlog vidi kao nešto što će uvesti dodatni haos, uz napomenu da broj onih koji nemaju potpun fond časova sada dostiže 35.000.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković poručuje da otpremnine treba ponuditi dvema kategorijama - prvo ljudima koji nemaju nijedan čas i koji su 100 odsto tehnološki višak, a onda i onima kojima je do penzije preostalo godinu-dve.

Posle toga bi njihove fondove časova trebalo preraspodeliti onima koji nemaju pun fond časova.

"Oni bi sigurno prihvatili otpremnine... To je jedini način da se sistem smanji. Ovako kako je ministar komentarisao ja vidim samo dodatni haos. Navešću primer - neko ko radi pet godina, sa 50 odsto fonda časova, dobio bi 500 evra otpemnine. Ministar misli da bi neko za toliko napustio sistem, bez ikakve mogućnosti da ikada više dobije i tih 50 odsto?", rekla je za Tanjug Janković.

Janković je ukazala da su oni koji trenutno nemaju pun fond časova uglavnom mladi ljudi, koji su u obrazovanju tek nekoliko godina.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, pak, poručuje da racionalizacija zaposlenih u obrazovanju može da se obavi samo tako što će oni koji žele da napuste prosvetu dobiti otpremnine.

U tom slučaju bi se njihova mesta popunila onima koji nemaju dovoljan fond časova i koji su tehnološki višak.

"Podvlačimo, jedino oni koji hoće mogu da izađu iz obrazovanja. Po zakonu, ako neko ima jedan čas u jednoj školi on ne može da ode ako to neće", rekao je Brajković Tanjugu.

Brajković navodi da su 2006. godine otpremnine date za 6.000 ljudi, a da je posle toga primljeno u obrazovni sistem 7.500 radnika i da je na to upozorio resornog ministra.

Brajković je iskoristio priliku da ukaže na loše stanje u obrazovanju, koje je, kako navodi, na najnižim granama, budući da su plate u prosveti Srbije najniže u regionu, odnosno ispod prosečne plate u Srbiji, a da pri tome 80 odsto prosvetnih radnika ima vosoko obrazovanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.