Izvor: Politika, 13.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostitutka uzdrmala političare

Afera koja je dovela do ostavke guvernera Njujorka potresa i druge zvanične krugove i izaziva šira preispitivanja u Americi

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 13. marta – Veza između politike i „najstarijeg zanata", izražena u poznatoj krilatici, u Americi se ispoljila na drastičan način: mlada prostitutka je radeći svoj posao uzdrmala ovdašnju političku scenu. Zbog tajnih i skupih hotelskih susreta s njom, ostavku je već podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njujorški guverner Eliot Spicer, a afera preti da „zarazi" i druge zvanične krugove, izazivajući građane na šira preispitivanja stanja u društvu.

Uvećanu znatiželju javnosti da sazna „ko je ta žena, zvana Kristin" zadovoljio je „Njujork tajms". Identifikovao ju je iako to nije bio jednostavan posao: reč je o 22-godišnjoj „onižoj, zgodnoj brineti" koja se sada predstavlja kao Ešli Aleksandra Dupre, mada je rođena pod imenom Ešli Jumans, koje je ranije zvanično promenila u Ešli Majika di Pjetro.

Kao članica firme „Carski klub vrlo važnih osoba" za „iznajmljivanje pratilja", bila je rangirana „osrednje" – na 1.000 dolara na sat, ali je od Spicera, oženjenog, oca tri kćerke, dobijala četiri puta više. Zašto joj je u tom slučaju tarifa porasla – samo je jedan od manje važnih detalja koje tek treba da otkrije istraga, posvećena razotkrivanju međunarodne mreže prostitucije koja se protezala, kako kažu, i do zapada Evrope.

U kratkim izjavama njujorškom dnevniku i verzijama koje je postavila na internetskom „Maj spejsu" ona se predstavila kao osoba „nesrećnog detinjstva" u „razbijenoj porodici" koju je napustila u 17. godini. U potragu za boljim životom krenula je iz Nju Džersija. Prokrstarila je Amerikom, od Teksasa i Majamija do prestoničnog Vašingtona, da bi se „skrasila" u Njujorku, gde sada stanuje u novoizgrađenom soliteru, gde najjevtiniji smeštaj košta 3.500 dolara mesečno. „Bila sam slomljena beskućnica i pod dejstvom droge, ali sam sve izdržala i volim što sam takva kakva sam", deo je njene internetske ispovesti. Uverava da je u Njujorku održava „ljubav prema muzici", njena „davnašnja želja da postane poznata pevačica". Posredstvom Interneta emituje i svoju interpretaciju pod naslovom „Šta želimo" svakom ko uplati – 39 centi.

Biće da je živela od „prodaje ljubavi" a ne od „ljubavi prema muzici", konstatuju hroničari. Trenutno mora da na drugi način „propeva": nije optužena ali se pojavila kao traženi svedok u aferi, započetoj hapšenjem četiri osobe osumnjičene za učešće u lancu prostitucije"

Podvodački slučaj je prerastao u politički skandal kada je obelodanjeno da se 13. februara sastala sa Spicerom, na njegov poziv, u iznajmljenoj sobi elitnog vašingtonskog hotela „Mejflauer", koji se nalazi nedaleko od Bele kuće, i često ugošćuje zvanične i druge reprezentativne skupove. Ispitujući moguće šire posledice afere, niz medijskih istraživača podsetio je na „njujoršku političku vezu" između guvernera i senatorke, predsedničke pretendentkinje unutar Demokratske partije Hilari Klinton.

On je izričito i snažno podržao njenu izbornu kampanju, što se sada njoj uzima kao dodatno iskušenje. Klintonova je rekla da se „uzdržava od komentara" a da je samo „poslala najbolje želje njemu i njegovoj porodici".

Te „najbolje želje" nije trebalo da uputi čoveku koji je kupovao ženska tela, pogotovu što je ona prva žena sa ozbiljnim šansama da preuzme kormilo zemlje – prebacila joj je komentatorka „Los Anđeles tajmsa". Podseća da je Hilari kao „prva dama" prošle decenije osuđivala „gnusnu praksu kupovine i prodaje žena kao da su stvari", i da je vodila akcije „protiv globalnog seksualnog trafikinga i prostitucije". Trebalo je, dodaje, da sada osudi guvernera koji je praktikovao ono protiv čega je ona govorila da se bori a ne da mu šalje „najbolje želje".

Skandal koji je doveo do ostavke važnog izbornog podržavaoca oživeo je i priče o neugodnoj etapi njenog iskustva, koje ona u celini ističe kao svoju prednost nad „neiskusnim" joj stranačkim rivalom Barakom Obamom. Misli se na „aferu Monika", seksualnu vezu njenog muža Bila Klintona sa stažistkinjom.

Svi se slažu da Klintonovoj ni sada nije lako. Jedni joj zameraju što nije oštrija prema bračnom neverstvu od koga je i sama propatila, dok drugi priželjkuju da osudi Spicera pa da joj prebace što nije osudila sopstvenog supruga. Ali, oba ta nevernika su joj pomogla u njenom političkom usponu"

„Odnos javnih vrlina i privatnih mana funkcionera dodatno zabrinjava javnost. Spicerov skandal je duboko potkopao moje biračko poverenje”, kaže komentatorka „Tajmsa".

Mislila je, kaže, da je njegov izbor, pre 14 meseci, za njujorškog guvernera „dobra stvar". Pogotovu što je među njegovim obećanjima za „moralno ozdravljenje" bila i borba protiv prostitucije. Ali, ispostavilo se kako je on bio privatni klijent „tržišta" od koga je, javnim nastupima, odvraćao masu a pridobijao birače, među kojima je mogla da bude i – Ešli.

M. Pantelić

[objavljeno: 14/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.