Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošlost dvojice Roberta Nanta

Da li su imenjaci otac i sin –pokazaće analiza DNK Dvoje operativaca pokreta otpora provelo je samo jednu noć 1944. zajedno, u skloništu, blizu Liona. Vodili su ljubav i rastali se. Bob je preživeo rat. Polet je umrla u nemačkom logoru za prinudni rad. Danas, više od 60 godina posle one noći pune ljubavi i strasti, sud u Nansiju odobrio je da se obave analize DNK-a kako bi se utvrdilo da li je čovek koga Bob nikada nije sreo, a nosi njegovo ime, njegov – sin.

Priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o dvojici Roberta Nanta, koju prenosi jučerašnji "Gardijan", jednom, koji se rodio i preživeo u logoru, i drugom, koji je heroj pokreta otpora, toliko je očarala francuske advokate i sudije da svi priznaju koliko strahuju od rezultata analiza. "Šta god da bude, brinuću se o njemu", kaže Bob (83). "Ostaje mi samo da se nadam", izjavljuje Robert (61).

Robert Nant, koji nije oženjen i kao čistač u jednom hostelu u Nansiju zarađuje 400 evra mesečno, prvi put je saznao za Boba 1975. iz novinskog članka o Polu Tuvijeru, vođi milicije režima iz Višija. Tada je bio u hotelu u Strazburu i napisao je pismo svom imenjaku.

"Odvezao sam se u Strazbur, ali su mi u hotelu rekli da je Robert Nant otišao dva dana ranije", kaže Bob, koji ima dve ćerke i petoro unučića.

Bob je zamolio svoje prijatelje iz policije da pronađu Roberta. Godine 2006. unajmio je privatnog detektiva, koji ga je pronašao u Nansiju. Dvojica Roberta odlučila su da urade analizu DNK-a, što u Francuskoj može da naredi samo sud.

"Obojica imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, tako da ne postoji finansijski motiv. Pomažem Bobu da bih iskazao poštovanje prema čoveku koji je toliko mnogo učinio za ovu zemlju", kaže Olivije Ferne de Monže, Bobov advokat.

Lorens Šarbonije, Robertov advokat, kaže da je molba za analizu DNK-a dugo putovala do suda, jer je na njoj pisalo "Robert Nant vs Robert Nant", pa je službenik bacio.

"Znao sam da mi je prošlost zamršena, ali sam bar bio siguran da sam rođen 19. marta 1945", kaže Robert Nant, koji je rastao sa još desetoro dece u porodici usvojitelja, čije je prezime bilo Nant, inače veoma često u Savoji. Kada je napunio 18 godina pokazalo se da nema nikakve papire, pa ga je socijalni radnik uveo u spisak.

Kako kaže Ferne de Monže, francuske vlasti su, na osnovu informacija dobijenih iz Berlina, saznale da se 19. marta 1945. jedno dete rodilo u logoru Škopau, blizu Lajpciga. Majka je umrla, a tri nedelje kasnije logor je oslobođen. Nikada se neće saznati kako je Polet uspela da u logoru, gde su zatvorenici živeli najviše tri meseca, sačuva svoje dete i prijavi njegovo ime.

"Pokušao sam da je nađem posle oslobođenja, kada mi je rečeno da je umrla u logoru", seća se Bob. "Stalno smo dizali vozove u vazduh i bežali od odreda smrti. Ali tu noć nikada neću zaboraviti. U sobi su bila dva kreveta. Bilo nam je strogo zabranjeno da budemo sa suprotnim polom. Bio mi je to prvi put. Imam dve ćerke i bilo bi divno da imam sina".

S. St.

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.