Proširenje bečkog sedišta UN

Izvor: Politika, 25.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje bečkog sedišta UN

Generalni sekretar svetske organizacije otvorio novi konferencijski centar u glavnom gradu Austrije

Beč – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je juče novi konferencijski centar u okviru bečkog sedišta svetske organizacije, ističući da novi prostor nudi najsavremenije uslove i da je izgrađen uz poštovanje svih ekoloških zahteva. Ban je zahvalio austrijskoj vladi na proširenju bečkog sedišta UN, dodajući da grad Beč i Republika Austrija snose najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deo troškova, a UN plaća samo mali iznos.

Nova zgrada koštala je oko 50 miliona evra, od čega je dve trećine troškova snosila Austrija, a 35 odsto grad Beč. Zgrada „M” je najveći poduhvat od izgradnje bečkog sedišta UN, i nudi sve tehničke uslove za održavanje konferencija svetske organizacije, poručila je šef austrijske diplomatije Ursula Plasnik.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradej ocenio je da će novo zdanje omogućiti organizacijama UN u Beču da održavaju svoje konferencije i ne traže druge zemlje sa potrebnom infrastrukturom za okupljanje više hiljada diplomata. Glavni grad Austrije je već skoro tri decenije, pored Njujorka, Ženeve i Najrobija, četvrto sedište UN, u kojem se nalaze Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO), Organizacija za sprovođenje Sporazuma o zabrani nuklearnih testova (CTBTO), kao i Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala (UNODC).

Novi konferencijski prostor, koji predstavlja najveće proširenje sedišta UN od otvaranja krajem avgusta 1979, najviše će koristiti IAEA.

Zgrada „M” bečkog sedišta UN nudi prostor za oko 2.000 ljudi, a uz propratne objekte prima i do 3.000 ljudi, njeno korišćenje bi trebalo da počne krajem maja.

Tanjug

[objavljeno: 26/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.