Proradio Anak Krakatau, tresla se i Džakarta

Izvor: RTS, 11.Apr.2020, 11:11

Proradio Anak Krakatau, tresla se i Džakarta

Stanovnici indonežanske prestonice Džakarte čuli su udaljenu grmljavinu nedugo pošto je počela erupcija vulkana Anak Krakatau (Sin Krakataua) koji je izbacio pola kilometra visok stub dima, javlja Džakarta post.
Indonežanski vulkanolozi registrovali su dve erupcije, prvu od minut i 12 sekundi i narednu koja je trajala više od pola sata.

Stanovnici Džakarte tvrde da su čuli potmulu grmljavinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle erupcija, a da li je to moguće zbog udaljenosti vulkana od prestonice mišljenja stručnjaka su podeljena.
Erupcija vulkana se podudarila sa početkom delimične zabrane kretanja u prestonici Indonezije zbog koronavirusa.
Vulkanolozi smatraju i da su ove dve erupcije relativno male u poređenju sa onima koje su zabeležene u poslednje dve godine, kada je aktivnost vulkana pokrenula klizište i zatim cunami koji je odneo najmanje 430 života. 
Anak Krakatau nalazi se na mestu vulkana Krakatau, koji je u jednoj od najvećih zabeleženih eksplozija u istoriji čovečanstva odneo 16.000 života i direktno uticao na smanjenje temperature u svetu za jedan stepen Celzijusa.
Anak Krakatau se pojavio 1927. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.