Izvor: B92, 13.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao referendum u Italiji

Rim -- Referendum o ukidanju nekoliko tačaka Zakona o veštačkoj oplodnji, koji je održan u nedelju i ponedeljak u Italiji, propao je.

Na birališta je tokom dva dana glasanja izašlo svega 25,9 odsto birača, a da bi referendum uspeo bilo je neophodno da glasa 50 odsto plus jedan upisani birač. Zbog neuspeha referenduma, u Italiji na snazi ostaju sadašnji restriktivni zakoni o veštačkoj oplodnji, koji su najstrožiji u Evropi.

Građani Italije izjašnjavali su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se o nekoliko tačaka vezanih za brisanje zabrane kliničkog istraživanja na embrionima, njihovo zamrzavanje i kloniranje u terapeutske svrhe, kao i brisanje zabrane stvaranja više od tri embriona tokom jednog pokušaja veštacke oplodnje. Birači su pozvani i da se izjasne i o brisanju izjednačavanja prava između embriona i prava koja ima već rođena osoba.

Katolička crkva je u više navrata tokom kampanje za referendum pozivala na bojkot, kao i političari iz redova većinskog desnog centra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.