Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 00:17

Propao pokušaj republikanaca u Senatu SAD da "zakoče" impičment

Američki Senat blokirao je pokušaj republikanaca da zakoče proces suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu zbog optužbe da je podsticao napad demonstranata na američki Kapitol 6. januara.
Sa 55 glasova protiv i 45 za odbijen je zahtev repzblikanskog senatora Rona Pola da se gornji dom američkog Kongresa izjasni o tome da li suđenje Trampu krši Ustav SAD.
Protiv Polovog predloga glasalo je pet senatora Republikanske stranke.
Pol i drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << republikanci tvrde da je postupak opoziva Trampa neustavan budući da se Trampu završio mandat prošle srede i to što će suđenje zakazano za 9. februar nadgledati demokratski senator Patrik Lihi umesto sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa.
Kako navodi Rojters, Pol je je ranije rekao da će podrška njegovom potezu pokazati Senat nije sposoban da osudi Trampa, budući da je za to potrebno dve trećine senatora ili 67 glasova.
U akademskim krugovima vodi se rasprava o tome da li Senat može da osudi Trampa i opozove ga sa funkcije kada više nije predsednik.
Mnogi smatraju da "kasni impičment" ne krši Ustav SAD, tvrdeći da je predsednici koji se nedolično drže u svom poznom mandatu ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom kojim se ocenjuje njihova odgovornost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki Senat: Opoziv nije neustavan

Izvor: Danas, 27.Jan.2021

Američki Senat je većinom glasova odbacio predlog republikanskog senatora Randa Pola da se odbaci suđenje o impičmenutu bivšem predsedniku Donaldu Tampu, uz obrazloženje da to nije u skladu sa Ustavom, jer on više ne može da bude opozvan, pošto mu je istekao mandat.

Nastavak na Danas...

Senat odbacio predlog republikanaca da se zaustavi suđenje Trampu

Izvor: N1 televizija, 27.Jan.2021

Američki Senat je, sa 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsedniku Donaldu Trampu pod optužbom da je podsticao pobunjenički napad na Kapitol.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.