Pronađeni nestali dečaci u poplavljenoj pećini na Tajlandu

Izvor: RTS, 02.Jul.2018, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni nestali dečaci u poplavljenoj pećini na Tajlandu

Spasilački timovi sa Tajlanda pronašli su 12 dečaka i njihovog trenera fudbala koji su pre devet dana nestali u poplavljenoj pećini, saopštio je guverner provincije Čijang Rai, istakavši da su oni nađeni unutar pećinskog kompleksa "sa znacima života".
"Ronioci tajlandske mornarice pronašli su svih 13 nestalih, i davali su znake života", rekao je novinarima guverner Narongsak Osotanakorn, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojters.

Otkako je 13-člana grupa nestala u pećini Tam Luang, pokrenuti su međunarodni napori potrage za njima.
Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu Tam Luang Nang Non 23. juna.
Oni su nestali nakon završenog treninga, a njihovi bicikli, ruksaci i patike nađeni su ostavljeni ispred pećine.
Ranije danas, ronioci su napredovali u kretanju kroz ključni prolaz unutar te poplavljene pećine na severu Tajlanda.
Tajlandske specijalne jedinice "Foke" saopštile su na svom nalogu na Fejsbuku da su ronioci u nedelju uveče stigli do krivine, gde se prolaz dug jedan kilometar deli na dva pravca.
Cilj ronioca je bio da stignu do peščane komore na višem terenu u pećini, gde su verovali da je grupa na bezbednom, preneo je AP.
Veruje se da su jake kiše, koje su poplavile ključne prolaze, "zarobile" u pećini decu i trenera i onemogućile potragu za njima.
Pored ronioca, spasilački timovi radili su na ispumpavanju vode i preusmeravanju podzemnih voda.
U potragu su se, pored tajlandskih specijalnih jedinica "Foke", uključili britanski stručnjaci za ronjenje u pećinama i američki tim od 30 stručnjaka, ali je gotovo konstantna kiša ometala potragu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nađeni nestali dečaci i trener "sa znacima života"

Izvor: B92, 02.Jul.2018

Spasilački timovi na Tajlandu pronašli su 12 dečaka i njihovog trenera fudbala koji su pre devet dana nestali u poplavljenoj pećini...To je saopštio guverner provincije Čijang Rai, istakavši da su oni nađeni unutar pećinskog kompleksa "sa znacima života"..."Ronioci tajlandske mornarice pronašli...

Nastavak na B92...

Dječaci devet dana nakon nestanka pronađeni i daju znakove života

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2018

BANGKOK - Spasilački timovi pronašli su u kompleksu pećine na Tajlandu 12 tinejdžera i pomoćnog trenera njihovog fudbalskog tima koji pokazuju znakove života, devet dana nakon što su nestali, izjavio je provincijski guverner Narongsak Osotanakorn..."Članovi tajlandske specijalne jedinice `Foke`...

Nastavak na Nezavisne Novine...

600 ljudi ih je tražilo, a sada ih treba izvući FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 03.Jul.2018, 07:25

Na sreću, devetodnevna potraga za nestalim tajlandskim dečacima i njihovim trenerom okončana je uspešno. Svi su nađeni i živi su. Kako ih izvući iz pećine?..Svetska vest broj jedan sinoć je bio pronalazak 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji su pre 10 dana nestali u poplavljenoj pećinina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.