Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađene 52 nove vrste

Njujork -- Naučnici su tokom prošle godine otkrili najmanje 52 nove vrste životinja i biljaka na ostrvu Borneo, na jugoistoku Azije.

Svetsko društvo za prirodu saopštilo je da su nove vrste pronađene između jula 2005. i septembra 2006, a među njima je 30 novih vrsta riba, dve nove žabe i više vrsta biljaka. Među novim vrstama riba, otkrivena je i jedna minijaturna, koja je po svojim dimenzijama druga najmanja riba na svetu.

"Što više tražimo, više pronalazimo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je koordinator WWF-a Stjuart Čepmen, koji je dodao da ta otkrića ponovo potvrđuju da je Borneo jedno od glavnih mesta biološke raznolikosti na svetu.

Ostrvo Borneo je, inače, dobrim delom prekriveno "kišnim šumama" i poznato je po velikom broju endemičnih vrsta koje samo tamo žive.

Naučnici smatraju da na našoj planeti danas postoji najmanje 15 miliona vrsta, a mnoge od njih još uvek čekaju da budu otkrivene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.