Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena tela 16 rudara nastradalih u Slovačkoj

BRATISLAVA - Spasilačke ekipe pronašle su tela 16 rudara, nastradalih u eksploziji u rudniku uglja u Handlovi, na severu Slovačke, saopštila je portparol rudarske kompanije "Hornonjitrianske Uholne Banje" Adrijana Sivakova.

Sivakova je slovačkoj agenciji TASR izjavila da će tela biti identifikovana na osnovu analize DNK, kao i da spasioci nisu uspeli da dopru do još četvorice poginulih rudara.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Jan Figel, koji je Slovak, izrazili su saučešće slovačkom premijeru Robertu Ficu, porodicama nastradalih i stanovnicima Slovačke povodom nesreće u rudniku.

Eksplozija je odjeknula juče u 9.30 po lokalnom vremenu u istočnom oknu rudnika dok su vatrogasci gasili požar u starom tunelu rudnika.

Pretpostavlja se da su eksploziju izazvali zapaljivi gasovi koji su se u velikoj meri koncentrisali nakon požara koji je izbio u rudniku.

Fico je rekao da će vlada, pored istrage koju će sprovesti uprava za rudnike za region Trenčin, kojem pripada rudnik gde se dogodila nesreća, otvoriti posebnu istragu o eksploziji.

Slovačka, u kojoj je u poslednjih 12 godina u rudnicima život izgubilo 12 ljudi, sutrašnji dan je proglasila danom žalosti zbog žrtava jučerašnje nesreće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.