Pronađena tela deset mornara sa američkog ratnog broda

Izvor: RTS, 28.Avg.2017, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena tela deset mornara sa američkog ratnog broda

Američki ronioci pronašli su tela deset mornara koji su se vodili kao nestali nakon sudara američkog razarača "Džon S. Mekejn" i trgovačkog broda prošle nedelje, saopšteno je iz Mornarice SAD.
Prošlog ponedeljak "Džon S. Mekejn" postao je drugi brod SAD, razarač naoružan vodenim raketama, koji se sudario sa trgovačkim brodom na moru u nekoliko meseci.

Američki istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokušavaju da utvrde šta je dovelo do sudara sa liberijskim naftnim tankerom u blizini Malaškog tesnaca, kraj Tajvana.
Fotografije Mornarice pokazuju zjapeću rupu ispod vodene linije na levom boku razarača. Neke spavaonice i soba za komunikacije potopljene su kao rezultat udara.
U odgovoru na incident, Mornarica je naredila trenutnu pauzu u operacijama širom američke flote, a komandant Sedme flote, viceadmiral Džozef Okin, razrešen je dužosti, prenosi Glas Amerike.
U prethodnom sudaru, sedam mornara sa ratnog broda "Ficdžerald" poginulo je kada se njihov brod sudario sa brodom za transport kontejnera u vodama Japana.
Mornarica je razrešila dužnosti komandanta broda, a očekuju se i dalji kazneni potezi nakon istrage koja je utvrdila loše pomorstvo i propuste u osmatranju koji su povezani sa sudarom.
Bred Glosermen, izvršni direktor odbrambenog tink-tenk Pacifičkog foruma, rekao je da toliko incidenata u kome učestvuju brodovi iste flote, sugerišu da postoji problem u procedurama i treningu Mornarice.

Skrenuo je pažnju na važnost azijsko-pacifickog regiona i mnoge izazove koji tamo vrebaju, uključujući i severnokorejsku nuklearnu pretnju, kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru i terorističke aktivnost – sa sve američkim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.
"Postoji vanredno visok tempo u operacijama, naši resursi su razvučeni, naše posade verovatno ne dobijaju onoliko odmora i treninga koliko im je potrebno, a kao rezultat, imamo incidente", rekao je izvršni direktor odbrambenog tink-tenk Pacifičkog foruma za Glas Amerike.
Navodi da se od njih očekuje pomoć.
"Zemlje koje gledaju u nas očekujući da branimo morske puteve, da im pomognemo u odbrani, da obezbedimo odvraćanje i bezbednost, gledaju u nas i pitaju se u čemu je problem. I dok ne izademo sa dobrim odgovorima i dok te stvari ne prestanu da se događaju, oni će imati sumnje", dodao je Glosermen.
Razarač "Džon S. Mekejn" dobio je ime po ocu i dedi američkog senatora Džona Mekejna, koji su obojica služili kao mornarički admirali.
Senator je takođe mornarički oficir, pilot koji je proveo šest godina kao zarobljenik tokom Vijetnamskog rata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.