Pronađena olupina, nema preživelih

Izvor: B92, 10.Maj.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena olupina, nema preživelih

Beograd -- Spasioci su stigli do olupine ruskog aviona koji se srušio tokom promotivnog leta u Indoneziji, pronašli su nekoliko tela, ali ne i naznake da ima preživelih.

"Nismo našli nikoga živog, ali još tragamo. Ne mogu da otkrijem više detalja", rekao je Gaga Prakoso, portparol spasilačke službe Džakarte.

Olupina aviona tipa "suhoj superdžet 100" uočena je na planinskom vencu oko 65 kilometara južno od Džakarte, a na nepristupačnom terenu preživele traži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od 600 spasilaca. U avionu je bilo 45 ljudi.

"Šanse da je iko preživeo u ovoj nesreći, sudeći po svemu što smo videli, su minimalne", rekao je jedan od oficira u spasilačkim timovima.

Kako je objasnio Prakoso, helikopteri su dugo pokušavali da priđu bliže olupini kako bi otkrili da li ima preživelih, jer je bilo potrebno mnogo vremena da spasioci peške stignu do mesta nesreće.

"Ne mogu da kažem u kakvom stanju su tela. Ona će biti mrežama prebačena u helikoptere, jer nemamo drugi način da ih izvučemo odande. Avion je pri velikoj brzini udario u planinu, eksplodirao i potpuno se raspao", rekao je Prakoso, koji ipak nije hteo da potvrdi da li zvaničnici strahuju da je svih 37 putnika i osam članova posade poginulo.

Ranije se predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono kratko obratio preko televizije i saopštio da je avion primećen, ne dajući detalje o tome ima li preživelih.

"Avion je udario u liticu planine Salak. Neophodno je da se sprovede hitna i detaljna istraga", rekao je Judojono.

Tokom prethodnog dana i noći vlasti Indonezije razmatrale su mogućnosti da je avion otet ili da je udario u planinu, navodi ruski TV kanal "Raša tudej" na svom sajtu.

Ipak, mogućnost otmice je brzo odbačena, a udarac u planinu je izgledao mnogo realnije, jer je najviši vrh Salaka visok 2211 metara, dok je avion u trenutku kada je nestao sa radara (14:12 po lokalnom vremenu u utorak) bio 300 metara ispod te visine.

Avion je uzleteo sa aerodroma u Džakarti u sredu oko podneva i trebalo je da se, posle leta za potencijalne kupce, vrati za oko 50 minuta. Sa radara je nestao dok je leteo iznad planine Salak, udaljene 60 kilometara od prestonice, prenosi Rojters. U avionu je bilo 50 ljudi, i to osam Rusa, dva Italijana, Francuz, Amerikanac i 38 Indonežana.

Dejvid Lermont, urednik sajta Flajtglobal, kaže da je činjenica da je avion nestao tokom leta za potencijalne kupce značajan deo jednačine. Veći deo nesreća desio se, prema njegovim rečima, jer je tokom promotivnog leta avion iskorišćen do granica svog potencijala.

"To je let na ekranu, pokazni let. Ponekad piloti i članovi posade namerno guraju letelicu do maksimuma. To čine čak i kad je avion blizu zemlje. Tako uglavnom i izgleda promotivni let. Ponekad zaista preteruju. Možda se to desilo i sada", izjavio je Lermont za kanal "Raša tudej".

Stanovnik jednog planinskog sela rekao je lokalnoj TV stanici TV Uan da je video "veliki avion" kako leti nisko iznad njegove kuće, ali da nije čuo ni eksploziju ni udar.

"Video sam veliki avion kako prolazi tik iznad moje kuće. Bio je nagnut na jednu stranu, a motori su urlali" Delovalo je kao da ide ka Salaku, ali nisam čuo eksploziju", objasnio je Juanda.

U međuvremenu, na aerodromu u Džakarti okupili su se rođaci i prijatelji pojedinih putnika. Ruski premijer Dmitrij Medvedev formirao je komisiju koja će istražiti nestanak aviona, javlja agencija Ria Novosti. Na čelu komisije, koja se već uputila ka Indoneziji, je ruski ministar industrije i trgovine Jurij Slusar.

Predstavnica Ruske ujedinjene avionske korporacije Olga Kajukova izjavila je da je let aviona "suhoj superdžet 100" bio deo demonstracionog programa u Indoneziji.

"Prvi let obavljen je normalno, sve pripreme za let su izvedene po propisima u potpunosti i avion je bio potpuno spreman za let", rekla je ona.

Letelicom je pilotirala petočlana ruska posada, a u njemu su bila tri predstavnika kompanije "Suhoj", ruske diplomate, indonežanski biznismeni i novinari.

Prema rečima Kajukove, piloti su uputili poslednji poziv kontroli leta 20 minuta nakon poletanja. Zatražili su da se avion spusti sa 3.000 na 1.800 metara, što je niže od planine kojoj se avion tada približavao. Kontrola nije dobila objašnjenje posade, navode agencije. Vreme je tada bilo oblačno, sa sitnom kišom, a kasnije se pogoršalo.

Ruski mediji navode da su telefoni pojedinih putnika još uključeni. Bloger i svetski putnik Sergej Dolija, koji je prisustvovao prvom promotivnom letu novog "suhoja", napisao je na svom Tviter profilu da već satima pokušava da dobije svoje prijatelje.

"Ponekad uspostavim vezu, a ponekad mi odbije poziv. Međutim, još mi se niko od njih nije javio", napisao je on.

Bloger je na Tviteru postavio i fotografiju Centra za hitne intervencije na kojoj je prikazana putanja "suhoja". Avion je navodno leteo oko planine, a zatim naglo promenio kurs i počeo da se spušta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uočena olupina ruskog aviona

Izvor: Lajk.ba, 10.Maj.2012

Beograd -- Olupina ruskog aviona koji je nestao sa radara tokom promotivnog leta u Indoneziji uočena je na planinskom vencu južno od Džakarte. Ne zna se ima li preživelih.

Nastavak na Lajk.ba...

U nesreći ruskog Superjet-100 niko nije preživeo

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2012

10.05.2012. -..U nesreći ruskog aviona Suhoj Superdžet-100 u Indoneziji, očigledno niko nije preživeo. Otkriveni su istražnim helikopterom ostaci aviona na strani vulkana Salak u planinskim džunglama na zapadnom delu ostrva Java, a tela okolo olupine još uvek nisu primećena, izjavio je portparol...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.