Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen obogaćen uranijum u Iranu

Berlin -- Inspektori UN su otkrili nove tragove visoko obogaćenog uranijuma u nuklearnim postrojenjima u Iranu.

To je produbilo sumnje da Teheran razmatra mogućnost izgradnje atomske bombe, rekao je jedan diplomata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) agenciji Rojters, pod uslovom da mu se ne navodi ime. Inspektori IAEA uzeli su uzorke iz vakuumskih pumpi tokom ove godine i ti uzorci su prošli mikroskopsku analizu čestica.

Izvor Rojtersa tvrdi da je nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obogaćenja uranijuma blizak nivou potrebnom za pravljenje bombe. Uzorci su uzeti iz centra Lavican-Šijan, koji je povezan sa iranskim Ministarstvom odbrane. Rezultati nove analize pokrenuli su sumnje da Iran ima paralelni program za obogaćivanje uranijuma, pored onog za koji Zapad zna.

Savet bezbednosti UN pozvao je Iran da zamrzne svoj nuklearni program, što je Teheran, koji tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe, odbio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.