Promene javnog mnjenja posle sukoba u Gazi

Izvor: VOA, 03.Sep.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene javnog mnjenja posle sukoba u Gazi

Izraelci i Palestinci raščišćavaju ruševine posle više od sedam nedelja sukoba i više hiljada raketnih bombi i vazdušnih udara u kojima su sravnjene sa zemljom zgrade a civili gubili život. Medjutim, ostalo je nejasno ko je pobednik a ko gubitnik u tom krvavom konfliktu.

Više od 2,000 ljudi, većinom Palestinaca, izgubilo je život u najnovijem ratu izmedju Izraela i Hamasa u Gazi, pre nego što je potpisano primirje 26. avgusta. Obe strane proglašavaju pobedu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je njegova strategija pobedila. Medjutim, njegova popularnost u lokalnim istraživanjima javnog mnjenja je dramatično opala, sa 82% na 38%.

Uprkos nedeljama teških vazdušnih udara na Hamasove mete, ankete pokazuju da mnogi u Izraelu smatraju da Netanjahu nije otišao dovoljno daleko u uništenju militantne grupe.

Drugi Izraelci veruju da pregovori o prekidu vatre nikome nisu doneli korist.

Ekstremisti Hamasa veruju da su pobednici, pošto su uspeli da izdrže krvoproliće i izazovu izraelske žrtve.

Uprkos prizorima uništenja, stav Obamine administracije o dvema stranama u konfliktu se nije mnogo promenio.

"Nemam nikakvog saosećanja prema Hamasu. Imam veliko saosećanje prema običnim ljudima koji teško žive u Gazi”, izjavio je predsednik Barak Obama.

Anketa istraživačkog centra Pju pokazuje da SAD i dalje podržavaju Izrael u odnosu na Hamas i Palestince generalno. Medjutim, ta anketa takodje ukazuje na jednu političku promenu – mladi ljudi i Demokrate sada manje podržavaju Izrael.

Nekoliko dana pošto je pristao na prekid vatre sa Hamasom u Gazi, Izrael je prisvojio oko 400 hektara zemlje unutar okupirane Zapadne obale radi izgradnje naselja. Taj potez je odmah izazvao medjunarodnu osudu, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun je ocenio da je suprotan nastojanjima da se dodje do rešenja o dve države sa Palestincima.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.