Projekat škole iz budućnosti

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat škole iz budućnosti

30.12.2011. -

Stručnjaci fonda „Skolkovo" su izabrali koncepciju škole, koja će biti sagrađena u ruskom inovacionom gradu. Za zvanje pobednika borilo se preko 200 autorskih grupa. Projekat će predstavljati bazu za stvaranje škola nove generacije u Rusiji.

U osnovu sistema predškolskog i školskog obrazovanja biće utkana koncepcija, koju je izradio međunarodni kolektiv. Prilikom izrade projekta autori se nisu oslanjali samo na naučna istraživanja i zaključke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << naučnika. Pre svega, treba da budu opravdana očekivanja roditelja, uveren je rukovodilac autorskog kolektiva akademik Ruske akademije nauka Aleksej Semjonov:

Želimo da napravimo koncepciju za stvaraoce, za škole, za profesore, za nastavnike, a još više za naučnike koji ovu koncepciju pišu. Naravno, želimo da ispunimo očekivanja roditelja. Ukoliko ih upitate (bez obzira da li je to skupa anketa ili razgovor s komšinicom) za njih će glavni biti sreća i zdravlje dece, razumevanje među generacijama i shvatanje onoga što se dešava u školi.

Još jedna važna ideja projekta je stvaranje škole za širok krug dece. Škola u Skolkovu će biti predviđena za učenike različitog nivoa. Na početku u drugi krug konkursa nisu prošli projekti u kojima se akcenat stavljao na rad samo s visoko motivisanom decom. Izdvajanje jednih učenika na fonu drugih predstavlja tendenciju i problem u ruskoj školi, smatra rukovodilac grupe za razvoj školskog obrazovanja u Rusiji Isak Frumin:

Otkrili smo neke tendencije koje su nas ražalostile. Verovatno ih ima dve: to je segregacija dece i sve veća nejednakost. Ovo svedoči o tome da se školski sistem ne suprotstavlja prirodnim procesima diferencijacije društva i realizuje modele škola-geta, koji su na Zapadu dokazale svoju pogibeljsnost za socijalnu strukturu pre otprilike 30 godina. Samim tim školski sistem deprofesionalizuje znatni deo nastavničkog kadra navodeći nastavnike na najprostiju pedagošku odluku – premeštanje deteta koje ne može da izađe na kraj s opterećenjem u drugu školu.

U školi „Skolkovo" se predlaže primena individualnog pristupa i profilska obuka od mlađih razreda. Nastavnici će se uzimati najbolje ruske i inostrane pedagoške i obrazovne razvojne standarde. Takođe, škola će predstavljati informacionu sredinu, tehnički moderno opremljen prostor.

Po planu škola treba da postane deo kulturne sredine grada. Međutim, projekat zasad postoji samo na nivou ideje. Detaljni program njegove realizacije napisaće autori koncepcije-pobednika i međunarodni stručnjaci. Oni će pritom analizirati 26 projekata finalista na konkursu.

Đaci koji završe ovu školu će kasnije moći da se upišu u Skolkovski institut nauke i tehnologije ili da posećuju Otvoreni univerzitet Skolkovo, koji će takođe biti izgrađeni u inovacionom gradu. Program obuke i istraživanja startuje 2014. godine.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.