Proizvodnja ruskih dronova u porastu – zamenik premijera

Izvor: Vostok.rs, 05.Feb.2024, 23:36

Proizvodnja ruskih dronova u porastu – zamenik premijera

Rusija očekuje značajno povećanje dronova isporučenih njenoj vojsci ove godine, izjavio je potpredsednik vlade Denis Manturov u intervjuu za TV kanal Rusija 24 na marginama drugog Svetskog odbrambenog prikaza koji je počeo u Rijadu u nedelju.
Prema rečima Manturova, koji je i ministar trgovine i industrije, Rusija planira da izdvoji 100 milijardi rubalja (1,1 milijardu dolara) za istraživanje, razvoj i proizvodnju dronova u naredne tri godine. „Pre svega, naravno, biće više dronova. Naše oružane snage ih aktivno koriste u mnogim oblastima. Asortiman proizvoda je veoma širok, od teških bespilotnih letelica do bespilotnih letelica sa pogledom iz prvog lica [FPV]“, izjavio je zvaničnik. On je precizirao da plan podrazumeva proizvodnju stotina hiljada FPV dronova i desetina teških bespilotnih letelica. „Ovo je jedna od važnih oblasti u kojoj ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom odbrane, a od naših industrijskih preduzeća se očekuje da izgrade i kompetencije i obim proizvodnje“, izjavio je Manturov. On je istakao da će se u većim količinama proizvoditi komunikaciona oprema koja obezbeđuje taktičku interakciju na terenu, dok će proizvodnja teških i lakih oklopnih vozila, PVO sistema i opreme za protivbaterijsko ratovanje doživeti proširenje. Upotreba bespilotnih letelica postala je kritičan deo borbenih dejstava u rusko-ukrajinskom sukobu. Iako je tehnologija u velikoj meri korišćena na ratištima u dvadeset prvom veku, trenutni sukob je proizveo inovacije u autonomnom ratovanju koje nikada ranije nisu viđene, ističu vojni stručnjaci. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.