Progonstvo – u kontejner

Izvor: Politika, 27.Dec.2012, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progonstvo – u kontejner

Amsterdam uvodi sankcije za osobe koje uznemiravaju komšije – proterivanje na (ne)određeno vreme u brodske kontejnere na periferiji

Gradonačelnik Amsterdama Eberhart van der Lan predočio je žiteljima mere gradske uprave planirane za 2013. godinu. Posebnu pažnju privukla je najava sankcija koje bi trebalo da doprinesu da „Holandska Venecija“ postane prestonica tolerancije: „Osobe koje uznemiravaju ili zlostavljaju komšije moraće da napuste grad ili da se suoče sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proterivanjem na (ne)određeno vreme– u stambene kontejnere, na periferiji“, rekao je Lan.

Projekt sankcionisanja „komšijskog terora“ nalazi se u eksperimentalnoj fazi, a trajanje je ograničeno, najpre na godinu dana. Na osnovu stečenih iskustava, kaže se u gradskoj upravi, biće donesen trajni komunalni zakon.

Za sprovođenje zakona otkupljen je izvesni broj polovnih brodskih kontejnera, a za njihovu adaptaciju u stambeno-kaznene objekte odvojen je kapital od milion evra. Paralelno su formirani štabovi kontrolnih organa koji će nadzirati resocijalizaciju problematičnih građana u njihovom „privremenom staništu“. Socijalni radnici će u svakodnevnom kontaktu sa prognanim, kaže se socijalnim siledžijama, odlučivati o merama „terapije“. Od njihovog izveštaja na kraju faze takozvanog nadgledanja u izolaciji zavisiće da li će, i kada, prognani građani moći da se vrate u svoje domove.

Najava gradonačelnika Amsterdama o zavođenju sankcija „asocijalnim“ žiteljima podstakla je talas kritike, ali i sumnje u zakonitost ovakvih mere. Iz gradske uprave, međutim, ukazuje se da ovde nije reč o kažnjavanju po slovu krivičnog zakona, već da je reč o komunalnim kaznama, baš kao kada je reč o parkiranju vozila na nedozvoljenim mestima, bacanju otpada u lagune i kanale...

Uz rasprave o zakonodavnoj (ne)nadležnosti gradskih otaca holandskog grada, iz gradske uprave je ponuđeno i opravdanje za zavođenje ovako drastičnih mera: u Amsterdamu se godišnje registruje oko 13.000 komšijskih svađa sa teškim posledicama, koje završavaju pred sudom. Uzroci takvih svađa pretežno su predrasude starosedelaca prema došljacima, posebno prema rasno drugačijim migrantima, prema sugrađanima sa telesnim manama i prema komšijama koji su po opredeljenju homoseksualci ili tribade.

„Za grad poput Amsterdama, sa osam stotina hiljada stanovnika, trinaest hiljada sudski registrovanih slučajeva zlostavljanja sugrađana je suviše – nešto se moralo preduzeti“, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Van der Lan.

Gradonačelnik je, na osnovu inicijative koju je predočio, i sam postao žrtva svojevrsnog „mobinga“: upoređen je sa holandskim populistom ekstremne desnice Gertom Vildersom koji je, ne tako davno, predložio da se osnuju sela u koja bi bili proterivani pojedinci, nedostojni suživota u građanskim sredinama. Pri tome, amsterdamski „Trejteranpak“ (u prevodu: sankcije za uznemiravajući pristup) nije ni Lanov, ni Vildersov, štaviše ni holandski „izum“. Danci su kao prva zemlja uveli praksu progona asocijalnih građana na određeno vreme u kampove za resocijalizaciju. U Danskoj se takva kaznena naselja nazivaju „Skeve huse“, što bi u prevodu imalo značenje – domovi za posrnule.

M. Kazimirović

objavljeno: 27.12.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bučne komšije proteruju u kontejnere

Izvor: B92, 28.Dec.2012, 10:01

Amsterdam uvodi sankcije za osobe koje uznemiravaju komšije – proterivanje na (ne)određeno vreme u brodske kontejnere na periferiji...Gradonačelnik Amsterdama Eberhart van der Lan predočio je žiteljima mere gradske uprave planirane za 2013. godinu. Posebnu pažnju privukla je najava sankcija koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.