Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodiju obe većine

Rim -- Koalicija levog centra Romana Prodija imaće većinu u oba doma parlamenta Italije.

U novom sazivu Gornjeg doma Prodijeva grupacija imaće, međutim, samo dva senatora više od suparničke koalicije desnog centra Silvija Berluskonija. Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije objavilo je da će u Donjem, predstavničkom domu Parlamenta, koji ima 630 mesta, Prodijeva koalicija imati 348, a Berluskonijeva 281 poslanika, a u tom domu će biti i jedan nezavisni poslanik. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Senatu, koji čini 315 senatora, koalicija levog centra osvojila je 158 mandata, a stranke desnog centra 156. I u tom domu sedeće jedan nezavisni poslanik. U trci za Donji dom Parlamenta, u okviru Prodijevog bloka levog centra najviše mandata dobila je koalicija Maslina, koja će imati 220 poslanika. Komunisti iz refundacije dobiće 41 mandat, stranka Ruža u ruci 18, Italija vrednosti 17, a Italijanski komunisti 16 mandata. U koaliciji levog centra po nekoliko mandata imaće i niz manjih stranaka leve orijentacije, stranka zelenih i predstavnici stranaka iz Južnog Tirola.

Ispred Berluskonijeve koalicije, 140 mandata imaće njegova partija Forca italija, 71 poslanik će biti iz Nacionalne alijanse, 39 iz Unije hrišćanskih demokrata i 26 iz Lige za sever. Četiri poslanička mandata pripala su partiji Hrišćanska demokratija, nova socijalistička partija, a jedan mandat partiji Za Italiju u svetu s Tremaljom.

Sličan raspored mandata unutar dve koalicije važi i za gornji dom, senat, proizlazi iz podataka objavljenih na sajtu ministarstva. Ministarstvo je, međutim, naglasilo da rezultate izbora još mora da potvrdi vrhovni sud Italije.

Romano Prodi najavio je danas da će već narednih dana početi razgovori o formiranju nove Vlade, uprkos odbijanju Berluskonija da prizna poraz i zahteva za novo brojanje jednog dela glasova.

Prodi je odbacio i sugestije Berluskonija da dva bloka osnuju veliku koaliciju, kao što je to bio slučaj u Nemačkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.