Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020, 11:50

Prodemokratski hongkonški aktivista Džošua Vong pritvoren posle izjašnjavanja krivim

Istaknuti hongkonški prodemokratski aktivista Džošua Vong i još dvoje njegovih kolega su danas pritvoreni posle njihovog prihvatanja krivice za optužbe vezane za demonstracije ispred centrale policije tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta.

Vong i aktivisti Ivan Lam i Agnes Čou, izjasnili su se krivim po optužbama za organizovanje, učestvovanje i podsticanje demonstranata da se pridruže nedozvoljenom protestu ispred sedišta policije u junu prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Njih trojica su bili članovi sada raspuštene Demosisto političke stranke.

Njima je na današnjem ročištu određen pritvor i očekuje se da će im biti izrečene kazne 2. decembra. Osobe koji se proglase krivim za učestvovanje u nezakonitom okupljanju mogu da dobiju do pet godina zatvora.

"Uveren sam da ni zatvor, ni zabrana izbora niti bilo kakva druga arbitrerna sila ne može da nas zaustavi u aktivizmu" rekao je Vong pred saslušanje u sudu.

"Ono što mi sada radimo je da svetu objasnimo vrednost slobode ... koju toliko volimo da smo spremni za nju da žrtvujemo sopstvenu slobodu," rekao je Vong.

Vong se istakao kao studentski vođa za vreme prodemokratskih protesta Pokreta kišobrana 2014. godine. On je među sve većem broju aktivista koji se optužuju za relativno male prekršaje od kada je Peking u junu nametnuo Hongkongu opsežan zakon o nacionalnoj bezbednosti koj jako ograničava politički govor.

Pristalice prodemokratskog pokreta smatraju da su optužbe deo kampanje da se oni uznemiravaju i zastrašuju.

Lam koji je takođe govorio uoči ročišta rekao je da je i on spreman da ide u zatvor.

Vong je napisao u subotu na Fejsbuku da su on i Lam odlučili da se izjasne krivim posle konsultacija sa svojim advokatima. Njih dvojica su se prethodni izjasnili da nisu krivi po tim optužbama.

Čou se već ranije izjasnila krivom za podsticanje drugih i učestvovanje u protestima.

"Ako ovog puta budem osuđena na zatvor biće to prvi put u životu da idem u zatvor", napisala je Čou juče na svojoj Fejsbuk stranici.

"Iako sam mentalno spremna i dalje sam malo uplašena. Ipak u poređenju sa mnogim prijateljima ja sam vrlo malo patila. Kad na to pomislim trudiću se što najbolje mogu da se sa tim hrabro suočim", napisala je ona.

U junu prošle godine hiljade ljudi okupilo se ispred sedišta policije da protestuje zbog, kako su rekli, preterane sile upotrebljene protiv demonstranata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Troje aktivista iz Hong Konga u pritvoru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Nov.2020

Prodemokratski aktivista iz Hong Konga Džošua Vong i još dvoje njegovih kolega pritvoreni su 23. novembra nakon što su prihvatili krivicu za optužbe vezane za demonstracije ispred centrale policije tokom antivladinih protesta u Hong Kongu 2019. godine. Vong i aktivisti Ivan Lam i Agnes Čou, izjasnili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.