Procena Izraela: Iran bi mogao imati nuklearnu bombu u roku od dve godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2020, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procena Izraela: Iran bi mogao imati nuklearnu bombu u roku od dve godine

Iran bi mogao postati nuklearna sila u roku od dve godine, procenila je izraelska vojska.

U danas objavljenom izveštaju izraelske vojne obaveštajne službe sugeriše se da se nastavljaju napori Irana da poseduje nuklearno oružje i da će imati dovoljno materijala za nuklearnu bojevu glavu u roku od jedne godine i raketu da je transportuje u roku od dve godine.

Objavljivanje izveštaja je odloženo na nedelju dana nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << udaru američkog drona u Iraku.

Smrt iranskog generala smatra se mogućnošću da se napadnu desetine iranskih vojnih lokacija u susednoj Siriji i nanese šteta konsolidaciji iranskih snaga u toj zemlji, kako smatraju izraelski bezbednosni zvaničnici visokog ranga.

U izveštaju se razmatraju i znaci upozorenja koji se odnose na pretnje na severnoj i južnoj granici Izraela.

To je prvenstveno pretnja libanskog ekstremističkog Hezbolaha na severu.

Veruje se da Hezbolah neće oklevati da napadne čak i ako bi posledica bilo velika eskalacija nasilja u regionu u slučaju da Izrael nastavi da cilja pripadnike te šiitske proiranske organizacije u Siriji.

Druga pretnja je moguća eskalacija nasilja na Zapadnoj obali između ostalog zbog predstojećih palestinskih izbora nakon kojih bi ekstremistički Hamas mogao doći na vlast i na toj palestinskoj teritoriji.

Uprkos tim upozorenjima procena vojne obaveštajne službe je da su izgledi da ove godine izbije rat dosta mali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.