Probno lansiranje rakete Bulava proteklo uspešno

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probno lansiranje rakete Bulava proteklo uspešno

30.06.2011. -

28. juna u akvatorijumu Belog mora bilo je izvedeno prvo probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Bulava sa atomske podmornice 4. generacije Jurij Dolgoruki. Ono je bilo uspešno po svim parametrima.

Bojevi blokovi rakete, lansirane sa ovog novog strateškog nosača raketa, bili su dostavljeni u zadati region poligona Kuru na poluostrvu Kamčatka, saopštio je šef pres-službe Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prvi put u okviru programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << državnih letačno-inženjerskih proba kompleksa lansiranje rakete je bilo izvedeno iz podvodnog položaja sa predviđenog nosača koji je atomska podmornica Jurij Dolgoruki. Posada podmornice prilikom izvođenja probnog gađanja pokazala je visoki profesionalizam i bojevu spremnost.

Uspšeno ispitivanje rakete Bulava svedoči da nedostatci zbog kojih su mnogobrojna prethodna lansiranja bila neuspešna, uklonjeni. Ipak pre nego što raketa uđe u naoružanje, predstoji da se sprovede još nekoliko probnih lansiranja, govori glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

Projekat Bulava je realizovan tokom poslednjih godina. Niz lansiranja prošao je neuspešno. Ipak zahvaljujući preduzetim merama strože kontrole svih karika u proizvodnom lancu, suizvođači su postigli bitno poboljšanje. Sve poslednje probe su bile uspešne. I to uliva optimizam povodom programa u celini. Važna osobina aktualnog lansiranja bilo je to što je on izveden sa palube serijskog podvodnog nosača raketa Jurij Dolgoruki. Tako se može reći da raketni kompleks u sastavu same rakete Bulava i podvodne raketne korstarice funkcioniše uspešno. Predstoji još bar 4-5 lansiranja, između ostalog lansiranje na maksimalnu udaljenost u akvatorijum Tihog okeana, kao i rafalska paljba ili čitavim, ili polovičnim bojevim kompletom podvodnog nosača raketa. Posle toga moći će sa sigurnošću da se kaže da će Bulava biti uključena u naoružanje.

Aktuelno lansiranje je 15. po redu. Probe Bulave, kako je izjavilo Ministarstvo odbrane, biće nastavljene do kraja godine pod kontrolom državne komisije, čiji članovi se prilikom izvođenja gađanja nalaze neposredno na palubi podmornice.

Bulava je najnovija ruska trostepena raketa na čvrsto gorivo. Ona može da nosi do 10 supersoničnih manevrišućih nuklearnih blokova individualnog navođenja, koji mogu da menjaju trajektoriju leta po visini i kursu, i pogađaju ciljeve na rastojanju do 8000 kilometara.

Izvor: Golos Rossii, © Foto: «Vesti.Ru»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.