Problemi indijske artiljerije

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi indijske artiljerije

08.06.2014. -

Ministarstvo odbrane Indije donelo je odluku o kupovini artiljerijskih sistema isključivo nacionalnih proizvođača. Portal Defencenews.in razjašnjava, da se na konkurs za isporuku cevne artiljerije dopuštaju samo indijske firme i njihova zajednička, sa strancima, preduzeća. Obavezan uslov je da 50% kompletiranja artiljerijskih sistema bude indijske proizvodnje.

Ova odluka indijskog odbrambenog resora je izazvana interesima nacionalne bezbednosti. Kao i serijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << korupcijskih skandala prilikom održavanja međunarodnih tendera. Strane firme, za koje je utvrđeno da su podmićivale visoke vojne činovnike, stavljene su na „crnu listu“. Aranžmani sa njima se raskidaju.

Čistoća i transparentnost tendera – važan je uslov poštenog biznisa sa naoružanjem. Međutim problem je u tome, da su strani koncerni, koji su se našli na „crnoj listi“, - vodeći proizvođači niza savremenih artiljerijskih sistema. Tu je i južnoafrički Denel, i švajcarski Air Defence (RAD), i singapurski Singapore Technologies Kinetics (STK)

Nažalost, indijske kompanije nemaju dovoljno veliko iskustvo u proizvodnji artiljerije. Trenutno, samo je kompanija Tata Power SED uspela da zajedno sa nizom domaćih i stranih partnera proizvede 155 milimetarsku haubicu MGS. Za ovaj proizvod, 55% delova sa najvažnijim „nou-hau“ iz balističke tehnologije proizvodi indijska industrija. Međutim druge tehnologije, na primer inercijalni navigacioni sistem za oruđe, preuzet je od partnera iz istočne Evrope i Afrike.

Indijski vojni stručnjaci veoma su zabrinuti zbog spore dinamike obnavljanja artiljerije zemlje. Na današnji dan, 75% odbrambenih potreba Indije obezbeđuje se iz uvoza i većina aktivnih oficira priznaje, da radikalna promena politike kupovina za potrebe odbrane može još više usporiti ionako zakasnelu modernizaciju vojske, posebno artiljerije.

„Mi već zaostajemo za dinamikom nabavke nekoliko važnih vrsta naoružanja. Moramo hitno da ih kupimo u inostranstvu, a već kasnije da se orijentišemo na sistem nabavke na unutrašnjem tržištu“, - navodi portal Defencenews.in mišljenje predstavnika indijskih Oružanih snaga.

Jedan od potencijalnih izlaza iz nastale situacije može biti razvoj vojnotehničke saradnje sa Rusijom. Program domaćih isporuka naoružanja za indijske Oružane snage podrazumeva postepeno smanjenje direktnih kupovina inostrane tehnike i nabavku tehnologije za njenu samostalnu proizvodnju. I tu je Rusija očigledan lider. U vreme, dok ostali tek počinju da dolaze do saznanja o novim realnostima, ruska strana već ima primere takve saradnje. To su na primer supersonične krstareće rakete „BraMos“, lovac pete generacije, regionalni transportni avion.

U februaru, na Međunarodnom sajmu naoružanja u Delhiju, Defexpo-2014, ruska ekspozicija je bila najveća među stranim učesnicima. Rusija je spremna da ponudi Indiji lake helikoptere Ka-226, savremeni artiljerijski sistem „Msta“, kao i zajedničku proizvodnju višecevnih sistema „Smerč“. U pregovorima, kako je rekao prvi zamenik generalnog direktora „Rosoboroneksporta“ Ivan Gončarenko, akcenat je stavljen upravo na stvaranju zajedničkih preduzeća, licencnoj proizvodnji i transferu tehnologija. Takav pristup, prema mišljenju Rusije, odgovara osnovnoj tendenciji bilateralnih odnosa između Moskve i Delhija.

Olga Ivašina,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.