Priznao 11. septembar

Izvor: Politika, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznao 11. septembar

Zapis vojnog suda u Gvantanamu: zatvoreni pripadnik Al Kaide prihvatio odgovornost za napade na SAD i širom sveta

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 15. marta – Gvantanamo se potvrđuje kao izvor šokantnih svedočenja: posle kritika za neregularni tretman zatvorenika, sada je iz te američke baze na Kubi stigao zapis specijalnog vojnog suda po kome je jedan vođa Al Kaide sebe predstavio kao – rekordnog globalnog atentatora. Priznao je, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je organizovao napade na SAD kao i još tridesetak diverzija i zavera širom sveta. "Odgovoran sam od A do Š za organizovanje, planiranje i izvršenje operacije 11. septembra 2001.", izjavio je, prema transkriptu objavljenom sinoć, Kalid Šeik Mohamed (42) pripisavši sebi tako – glavnu ulogu u atentatima otetim putničkim avionima koji su u Njujorku i Vašingtonu i na pensilvanijskom polju odneli oko 3.000 života. Uz to je, kaže, bio i jedan od stratega diverzije na Baliju, pokušaja da se bombom skrivenom u cipeli putnika sruši američki avion, a rukovodio je i konspiracijama za ubistva bivših američkih predsednika Bila Klintona i Džimija Kartera, kao i bivšeg pape Jovana Pavla Drugog...

Po ovdašnjim tvrdnjama Mohamed je bio "lider broj tri" Al Kaide. Svoj položaj u toj mreži je opisao kao dužnost "operativnog komandanta za sve spoljne operacije širom sveta" i kao "revolucionara". Bin Ladena je uporedio sa Džordžom Vašingtonom jer su "obojica borci za slobodu" – prvi "od Amerike" a drugi – za nezavisnost Amerike (od Britanije).

Izjavio je i da žali što su u njegovim akcijama ubijeni i mnogi nedužni ljudi, ali je podsetio i na pogibije nevinih u drugim ratovima, među kojima je pomenuo i američki invaziju na Irak. "U ratovima su neizbežne žrtve", jedna je od njegovih poruka.

O Mohamedovom iskazu – pismenom, a potom i usmenom – vojni sud Gvantanama objavio je spis na 26 stranica. Njegov sadržaj je, procenjuje se, dovoljan da ispovednik dobije najstrožu kaznu, ali je ceo proces polemičan.

Nije jasno koliko je Mohamedov iskaz verodostojan, ukazuje danas "Njujork tajms". Oprez je, sugeriše list, neophodan bar zbog dve činjenice. Prvo – da je zvanična komisija za ispitivanje atentata počinjenih 11. septembra 2001. godine svojevremene Mohamedove izjave opisala kao "teatar, spektakl razaranja u kome on ima ulogu samozvane zvezde i superteroriste". Drugo – da je proces kome je podvrgnut u Gvantanamu "vrlo specijalan".

Ta specijalnost se ogleda u nizu detalja koji odudaraju od klasičnog sudskog postupka. Mohamed je, tako, imao "ličnog predstavnika, ali ne i advokata", nije mu bilo dozvoljeno da pozove svedoke niti da ima uvid u "tajnu evidenciju". Transkript je takođe cenzurisan – izbacivanjem pojedinih izjava Mohameda koje su sadržale "napomene da je bio izložen torturi CIA" posle hapšenja u rodnom mu Pakistanu 2003, a pre prebacivanja u Gvantanamo prošlog septembra.

Učešće u napadima na Ameriku Mohamed je priznao i ranije, ali je sada, prošle subote, prvi put dobio priliku da se pojavi pred vojnim sudijama, čija se imena ne objavljuju "zbog bezbednosti". Cilj saslušanja bio je da se utvrdi da li se dotični s pravom tretira kao "neprijateljski borac u ratu protiv terorizma", što je status koji ga, kako smatraju ovdašnje vlasti, izuzima od dejstva Ženevskih konvencija za zaštitu ratnih zarobljenika.

Mohamed je, prema zapisu, osudio neujednačenost kriterijuma. Pomenuo je da se svojevremeno borio protiv Sovjeta (u Avganistanu), ali da su ga tada Amerikanci tretirali kao saveznika.

Organizacije za ljudska prava traže da gvantanamskim zatvorenicima Vašington omogući – redovan sudski postupak. Američke vlasti se pravdaju da se specijalni postupak vodi kako bi se izbegao rizik od razotkrivanja tajnih podataka i obaveštajnih postupaka.

Velika većina od oko 400 zatočenika je godinama iza rešetaka u Gvantanamu – bez optužnice. Mohamed je u svom nastupu rekao kako zna da su "mnogi među njima – potpuno nevini"...

M. Pantelić

[objavljeno: 16.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.