Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanja, stvar političke odluke

Međunarodni presedan već postoji: imamo Kosovo na vidiku, kaže potpredsednik ruske vlade MOSKVA – Potpredsednik ruske vlade i ministar odbrane Sergej Ivanov izjavio je juče da Rusija ne razmatra prisajedinjenje Abhazije i Južne Osetije Ruskoj Federaciji, ističući da je priznanje njihove nezavisnosti stvar političke odluke.

Odgovarajući na pitanje da li bi Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, iako niko u svetu tu nezavisnost ne priznaje, Ivanov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u intervjuu televizijskom kanalu "Rusija" rekao da je "to politička odluka". "Ali, u principu, međunarodni presedan već postoji. Imamo Kosovo na vidiku. Kao i primer Severnog Kipra. Mi ne priznajemo Severni Kipar, kao ni ostatak sveta izuzev jedne zemlje – Turske", rekao je Ivanov u intervjuu koji je bio emitovan sinoć, a čije izvode je prenela agencija Itar-Tas.

Ruski ministar je podsetio da je Turska pre 40 godina priznala nezavisnost Severnog Kipra i uspostavila sa njim diplomatske odnose. "I ostajući članica NATO-a i pretendujući na stupanje u Evropsku uniju – povlačim analogiju – živi potpuno normalno", rekao je Ivanov.

Pri tom, kako je istakao, ni "stanovništvo Severnog Kipra ne oseća nikakve neugodnosti u vezi sa tim što ih ne priznaje ostali svet. I živi sa turskim pasošima".

Ivanov je odbacio optužbe na račun Rusije za uvođenje blokade i sankcija prema Gruziji. "To je pomalo smešno i naivno", rekao je on, navodeći kao primer "pravih sankcija i prave blokade, koju sprovode SAD u odnosu na Kubu tokom 30 godina". "Ili Iran, gde su SAD uvele i uvode sankcije prema državama i kompanijama drugih država samo zbog proste ekonomske saradnje sa Iranom", rekao je on.

Tanjug

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.