Pritvor za osmoricu džihadista u Austriji

Izvor: Blic, 01.Dec.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor za osmoricu džihadista u Austriji

Krivični sud u Gracu zadržao je u istražnom pritvoru osam osumnjičenih džihadista uhapšenih u okviru prošlonedeljne velike policijske akcije suzbijanja terorizma.

Sud je odredio istražni pritvor za osam lica, ne navodeći njihova imena, ali uz obrazloženje da postoji opasnost od bekstva, zataškavanja tragova i uticanja na svedoke.

U policijskoj akciji u Beču, Gracu i Lincu, 28. novembra uhapšeno je 14 osumnjičenih džihadista, među kojima je i Mirsad Omerović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno Ebu Tejma, rodom iz Tutina.

Za četvoricu sud je odbacio zahtev tužilaštva za istražnim pritvorom i oni su pušteni na slobodu, a za još dvojicu se očekuje odluka suda. Tužilaštvo u Gracu naložilo je hapšenje lica osumnjičenih za udruživanje u terorističku organizaciju, regrutovanje mladih ljudi za rat u Siriji.

Prema pisanju austrijske štampe, Omerović je glavni osumnjičeni i njemu se pripisuju direktne veze sa vođama Islamske države u Iraku i Siriji, kao i da je regrutovao mlade džihadiste, učestvovao u finansiranju Islamske države, te da je nameravao da se, neposredno pre hapšenja, pridruži ovoj teroristočkoj organizaciji.

Omerović, koji se predstavlja kao salafistički propovednik, negirao je optužbe austrijskih vlasti.

Džamija u Drugom bečkom okrugu gdje je Omerović dugo bio imam i gde je hvalisao Osamu bin Ladena već duže je bila na meti austrijskih vlasti. Omeroviću je nedavno zabranjeno propovedanje u džamiji zbog čega se preselio u jedan borilački klub u Beču.

Za članstvo u terorističkom udruženju previđena je kazna do 10 godina zatvora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Džihadisti ostaju u zatvoru

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2014

BEČ - Krivični sud u Gracu zadržao je u istražnom pritvoru osam osumnjičenih džihadista uhapšenih u okviru prošlonedeljne velike policijske akcije...Sud u Gracu odredio je istražni pritvor za osam lica, ne navodeći njihova imena, uz obrazloženje da postoji opasnost od bjekstva, zataškavanja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.