Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak na Kacava sve jači

Tel Aviv -- Predsednik Izraela Moše Kacav traži od Parlamenta tri meseca odsustva da bi odgovorio na optužbe.

Kacav je tražio odsustvo kako bi pred sudom mogao da odgovori na ozbiljne optužbe koje mu se stvaljaju na teret. Kako je najavio državni tužilac, Katcav bi uskoro mogao biti optužen za silovanje, ometanje pravde i prevaru. Molba za tromesečni odmor je došla posle zahteva Parlamenta i velikog dela javnosti da podnese ostavku.

Moše Kacav je energično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbacio sve optužbe. On kaže da su optužbe za silovanje i druga krivična dela deo šire zavere protiv njega. Iz tog razloga, on je od Parlamenta tražio da ga na tri meseca oslobodi dužnosti kako bi sprao ljagu sa svog imena.

"Napokon, možda su sve to laži. Niko od vas se to nije zapitao. Niko nije pažljivije pogledao o čemu se tu radi", kaže on.

U međuvremenu, komisija izraelskog parlamenta, Kneseta, odobrila je danas zahtev predsednika države Moše Kacava, osumnjičenog za silovanje, da uzme tromesečno odsustvo, javljaju agencije.

Nakon višečasovne debate, komisija za parlamentarne poslove je sa 13 glasova za i 11 protiv prihvatila zahtev Kacava i proglasila ga "privremeno onesposobljenim". Za to vreme njegovu funkciju obavljaće predsednik parlamenta Dalia Icik.

U periodu od tri meseca državni tužilac Menahem Mazuz treba da odluči da li će se suditi Kacavu po optužbi za navodno silovanje i seksualno uznemiravanje saradnica.

U raspravi, više poslanika izjasnilo se za to da Kacav treba da bude smenjen, kao što su zatražili premijer Ehud Olmert i velika većina Izraelaca.

Funkcija predsednika u Izraelu je ceremonijalna i tradicionalno su je obavljali zaslužni građani ili nacionalni heroji, koji su obično služili za primer građanima Izraela. Zato je 30 poslanika potpisalo peticiju kako bi pokrenulo opoziv predsednika. Sličan stav ima premijer Izraela Ehud Olmert.

"Pod ovim uslovima, nemam dilemu i smatram da predsednik ne može nastaviti da obavlja svoj posao, on mora napustiti tu funkciju", kaže on.

Kacav tvrdi da će se povući ako državni tužilac podigne optužnicu. Funkcija predsednika, na kojoj je proveo sedam godina, daje mu imunitet pred sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.